Határtalanul a 7-es Gönczysek 2014/2015

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! program pályázaton iskolánk793.760 forintot nyert.

Ennek köszönhetően Történelmi nagyjaink nyomában címmel iskolánk hetedik évfolyamának 32 diákja 4 kísérő tanárral bejárta az Arad – Világos – Máriaradna – Marosillye –  Csernakeresztúr - Déva - Vajdahunyad – Piski – Temesvár útvonalat háromnapos tanulmányi kirándulás alkalmával.

A tanulmányi kirándulás időpontja: 2015. május 14-16.

 

ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ

1.

2015. május 5. 14.00 óra – HATÁRTALANUL előkészítő 3 óra - Iskola 

Gárdonyi Sándor kollégánk előadása Románia, Erdély magyarság történetéről, az államhatárainkon kívüli elhelyezkedés okairól, jelenéről.
A diákok – Balogh Gergely, Bőr Richárd és Molnár Dániel - előzetes csoportos kutatómunkája eredményeként bemutatták Románia lakosságának etnikai összetételét, a meglátogatandó települések magyarságának létszámát.
Bemutatásra került a 3 napos részletes program.
 

2.

 2015. május 7. 14.00 óra - Látogatás a debreceni Honvédtemető és Mauzóleumban
Felkerestük a Debreceni Honvédtemetőben az 1849. augusztus 2-ai debreceni csata elesett honvédjainak emlékművét és sírjait.
Koszorút helyeztünk el a csatában elesett honvédok tiszteletére.
Két diákunk –Berecki Máté és Nemes Nándor - kiselőadásban mutatta be a honvéd tábornok, Nagysándor József életútját.

 

TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS  - 2015. május 14 - 16.

 

1. nap

Reggel 5:00 órakor indultunk Józsáról első helyszínünkre, Aradra. Az időjárás elég kegyes volt hozzánk, mert a borús idő és csepergő eső ellenére meg tudtuk nézni a város nevezetességeit. Sétánk átvezetett Arad főterén, megtekintettük a Városházát, az Állami Színházat, a Kultúrpalotát, a minorita templomot. Ellátogattunk a Megbékélés parkjába, majd megkoszorúztuk a 13 aradi vértanú emlékművét. Délután utunk először Világosra vezetett, a Bohus-kastélyhoz, ahol 1849-ben Görgey aláírta a feltétel nélküli megadás egyezményét. Megtekintettük a máriaradnai kegytemplomot. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem emléke előtt tisztelegve felkerestük szülőházát Marosillyén. A program bősége miatt fáradtan és igen éhesen érkeztünk meg Csernakeresztúrra, ahol nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk. Meleg vacsorával vártak bennünket.

2. nap

A finom és bőséges reggeli után Csernakeresztúron megtekintettük a dévai csángók világát bemutató falumúzeumot, ellátogattunk a helyi magyar tannyelvű általános iskolába. Itt csak alsó tagozatos diákokkal találkoztunk. Utunk délelőtt Dévára vezetett, ahol felkerestük Böjte Csaba testvér pártfogoltjait a gyermekotthonban. Az iskolában és a gyermekotthonban adományokat adtunk át, melyeket iskolánk tanulói gyűjtöttek. Megható találkozás volt mind a két helyszínen.

Ezután kirándulást tettünk "Magos Déva várához", illetve a nagy múltú Magna Curiához, a "Murányi Vénusz"-ként ismert Széchy Mária otthonához.

Délután utaztunk Vajdahunyad várához, amelyet Mikszáth Kálmán a "várak királyának" nevezett. Erdély legimpozánsabb és legszebben megmaradt gótikus várkastélya ma is lenyűgözi a látogatókat

Vacsora után rajzokat készítettünk csoportokban a kirándulás két napja alatt látottakból "Találd ki, mit ábrázol?" címmel.

3. nap

Az utolsó napra is sok látnivalónk maradt. Reggeli után Piskibe, Erdély egyik legszebb, legápoltabb arborétumához látogattunk. Itt csodálatos növények között tehettünk sétát. Majd ellátogattunk Alkenyérre, ahol a kenyérmezei csata emlékművét nézhettük meg, amelyet Kinizsi Pál mellszobra díszít.  

Délután kirándulásunk utolsó helyszínére, Temesvárra, Erdély legfejlettebb városába érkeztünk. Városnéző séta keretében megtekintettük az óváros legjelentősebb látnivalóit: Dóm tér, Szentháromság-szobor, Korzó, a Segítő Boldogasszony emlékműve. Itt megemlékeztünk Dózsa Györgyről, az 1514-es parasztháború vezetőjéről. A hagyomány szerint itt végezték ki Dózsa Györgyöt. 

Sajtos Nelli beszámolója

Élménybeszámoló

ÉRTÉKELŐ SZAKASZ

 1.         2015. május 21. értékelő óra

  • Meghallgatunk egy prezentációt, melyben a 3 nap alatt látottakat áttekintettük.
  • Felelevenítettük a legszebb élményeinket fotók segítségével.
  • Közös beszélgetés keretei között, értékeltük a programot, megfogalmaztuk eredményeinket, levontuk a tanulságokat!

2.         2015. május 29. bemutató előadás

A kiránduláson részt nem vett 7-es és a 6. osztályos diákoknak bemutattuk, hogy merre jártunk a három napos tanulmányi kiránduláson és milyen élményekkel lettünk gazdagabbak.

 

HATÁRTALANUL! TÉMANAP

 2015. június 4. - Nemzeti összetartozás napja

 A napot "rendhagyó tanórával" indítottuk, mely során az iskola tanuló közössége megismerkedett Trianon történetével és annak hatásával napjainkra. A nap további részében storyline módszer segítségével részt vettek a "Kárpát-medencei magyar családok találkozóján", melyen játékos formában ismerkedtek a határainkon túli magyarság - Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság - mai helyzetével, népviseletével, hagyományaival, táj jelegű ételeivel, azok elkészítésével. A programban helyt kaptak a modern információs eszközök is. Pl. a reggeli előadáson hallott ismeretek elmélyítése e-learning módszerekkel. A napot az elkészült ételek közös elfogyasztása zárta. 

A programsorozatot diákjaink és kísérő tanáraink is nagyon sikeresnek értékelték, így iskolánk pályázni fog a jövő tanévre kiírt Határtalanul! program keretei között megvalósítható tanulmányi kirándulásra. Reméljük, sikerrel járunk a 2015/2016-os tanévben is!

Galéria

Határtalanul! program 2015

/container -->