„GYÖKEREIM FÖLDEDBE KÖTNEK”

A címben megfogalmazott idézettel az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Debreceni Művelődési Központ tanulmányi vetélkedőt hirdetett nyolcadik osztályos tanulóknak.

A szervezők célul tűzték ki a világtörténelmű jelentőségű események elmélyült, hiteles és méltó módon történő megünneplését, a történelmi érdeklődés felkeltését, a tanulók nemzeti szemléletformálását, a nemzeti identitásuk erősítését, meglévő ismeretek bővítését, képességek kibontakoztatásának segítését.

Hosszú, több hónapos felkészülési folyamat előzte meg a versenyt, melynek részét képezte 56-os filmklub moderálása.

A nevezések feldolgozása után a csapatok előzetes, írásbeli feladatokat kaptak, melynek része volt egy történelmi totó kitöltése, PPT készítése az 1956-os debreceni eseményekhez kötődő helyszínekről, eseményekről, „Így éltem meg 56-ot” leírás egy korabeli szemtanú elbeszélése, visszaemlékezése alapján.

 

Iskolánkból két csapat jelentkezett a 8.a ( felkészítő: Budáné Hajdú Ágnes tanárnő) és 8.b osztályból. (felkészítőjük: Kocsis Ildikó tanárnő)  

A megmérettetésre október 28-án került sor a Józsai Közösségi Házban, ahova a város különböző iskoláiból érkeztek felkészült csapatok.

A verseny végig izgalmas, mozgalmas volt, - a gyerekek véleményét idézve - „és még ráadásul nagyon jól éreztük magunkat”.

 

 

A tanulók különösen élvezték az ötvenhatos eseményekhez kötődő activity-t, történelmi totót és a puzzle kirakását.  A rendezvény különlegességét az adta, hogy eredeti ÁVO-s egyenruháról és korhű szabadságharcos  nemzetőr ruháról beszámolót is készítettek.

A három órán át tartó nemes versengésen 8.b osztályos csapat az előkelő második helyen végzett, 100 000 forintos utazási hozzájárulást nyertek. A 8.a osztály  képviselői is nagyon ügyesek, felkészültek voltak, negyedik helyen végeztek, gazdag könyvcsomagot kaptak.

 

Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanároknak!

A DMK vezetősége a több hónapos rendezvénysorozat szervezésére és lebonyolítására Gárdonyi Sándor tanár urat kérte fel, aki ezen felül a vetélkedő összeállításában, levezetésében is jelentős feladatot vállalt. Köszönet illeti áldozatos munkáját.

Kocsis Ildikó

magyar-történelem szakos tanárnő

/container -->