A 60 éves évforduló jegyében

„Tíz nap szabadság? Tizenegy!
Terv forrt; gyúlt, égett minden agy.”
Szabó Lőrinc: Meglepetések

A XX. század magyar történelmének egyik legfontosabb eseményére, az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk október 21-én, pénteken iskolánkban. A magyarság a kor legkegyetlenebb birodalmával, a Szovjetunióval szállt szembe, egy valóságos szuperhatalommal.

Hőseink önfeláldozóan harcoltak a több száz éve vágyott szabadságért. A megemlékezést Kocsis Ildikó tanárnő rendezte, aki a debreceni eseményeket állította középpontba a budapesti történések mellett.

 

„Szabadság, itt hordozta hős
 zászlaidat az ifjúság!”

 

Különösen találóak Szabó Lőrinc gondolatai városunkra, hiszen itt korábban kezdődtek a népfelkelés eseményei, mint a fővárosban: a sortüzek is hamarabb dördültek el.

A megemlékezése eredeti dokumentumok és versek mellett furulyával, énekkel, szintetizátorral is adóztak tanítványaink a hősök emléke előtt. Az előadásban olyan felsős diákok szerepeltek, akik korban majdnem olyan idősek voltak, mint a „pesti srácok” és a „debreceni ifjak”.

A műsor fényét különösen emelte és személyessé tette egy visszaemlékezés, amelyet egyik nyolcadikos tanítványunk, Gergely Lajos olvasott fel. A nagymama által írt feljegyzésben - amiben férje ’56-os sorkatonai szolgálatának idejéről számolt be - képet kapunk arról, hogy Záhonyban, a Tisza mentén a szovjetek milyen katonai megtorlást hajtottak végre.

A gyerekek átérezve a pillanat egyedi és megismételhetetlen varázsát együttéreztek a különleges történelmi pillanat részvevőivel: azonosulni tudtak azzal, hogy a történelem ma is mindennapi életünk része lehet. Katartikus élményben volt részünk.

Gárdonyi Sándor
Történész-tanár

 

 

 

/container -->