Advent az iskolánkban

„Szép Tündérország támad föl szívemben…”
Advent az iskolánkban

Advent idején várakozunk a fény, a jóság megszületésére, és felkészülünk, hogy méltóképpen tudjuk fogadni. Így van ez nálunk a Gönczyben is. Sok munkával töltöttük a decembert, szép élményekkel gazdagodtunk, és fejlődtünk tudásban és lélekben.

Gazdag hagyományaink sorában elsőként a gyertyagyújtásokat említem. Az ünnep kezdetére megújult az aulánk, karácsonyi díszbe öltözött, megalapozta az ünnepi hangulatot. Köszönet érte a 3. b osztálynak és a tanító néniknek. Az iskola közösségének koszorúján hétről hétre, rendre meggyújtottuk a karácsony közeledtét jelző lángot, elmélyültünk a tanulságos és megható kis megemlékezésekben. Az idén a szeretetüzeneteket az 5. a, az 5. b és a 3. a osztálynak és osztályfőnökeiknek köszönhettük.

Közben a hétköznapokon minden osztály készült a hagyományos adventi kézműves vásárra. Jöttek szülők, nagyszülők, régi tanítványok… Voltak olyanok is, akik meghallották az utcán a vásár hírét, és betértek hozzánk. Színes forgatagban találták magukat, választhattak ajándékot, díszeket és finom süteményeket.

Szép hagyomány az iskolánkban, hogy minden decemberben az utolsó tanítási napon közös ünneplésre hívjuk a szülőket, rokonokat, iskolánk nyugdíjas pedagógusait, volt diákjait. Az adventi várakozás időszakában a fellépő csoportok izgalommal, lelkesen és odaadással készülnek a bemutatkozásra. Az idei tanévben 10 műsorszámot tekinthetett meg a közönség. A 4. b osztályosok a műsoruk keretében meggyújtották az ünnep beteljesedését jelző 4. gyertyát az iskolai koszorún. A 4. a osztályosok öt országba repítették el a nézőket, hangulatos előadásukban megismerhettük, hogyan köszöntik ezekben az országokban a karácsonyt. A 6. a és b osztályosok előadásában a komoly gondolatok mellett a humor is megjelent. Az a osztályosok elmesélték, hogy mit szeretnének karácsonyra, a b osztályosok pedig Janikovszky Éva műveiből válogattak, és tükröt tartottak a felnőtteknek és önmaguknak is. A moderntáncosok hófehér ruhában adták elő gyönyörű táncukat. Ebben az évben is felléptek a 8. b osztályos hangszeres zenészei: Nagy Mihály és Szabados Gergő. Bemutatkoztak a 2. évfolyamosok is. A 2. a osztályosok színpompás jelmezekben egy kis fenyő álmát jelenítették meg. A 2. b osztályosok a híres költők és írók gondolatai mellett megosztották a sajátjukat is: mit jelent nekik a karácsony, a hála. A másodikosok számukra azért volt különleges a bemutatkozás, mert először léphettek fel a gálán, mint ahogy a 8. osztályosok számára azért, mert utoljára vettek részt, utoljára lehetett részük gönczys diákként az ünnep élményében. A nyolcadikosok keringőt táncoltak, irodalmi műsorukban a hit fontosságáról vallottak, magyar költők gondolatait tolmácsolták. Köszönjük a felkészítő tanárok, osztályfőnökök lelkes munkáját!

Makai Judit
munkaközösség-vezető

 

 

/container -->