Ajándékot osztottak a Zöld Bajnokok az adventi vásáron

Hagyományos adventi vásárunk forgatagából természetesen nem maradhattak ki a Zöld Bajnokok sem! Azzal leptek meg minden diákot és érdeklődőt, hogy a karácsonyi nagy kiadások idejére energiatakarékossági tippeket adtak ajándékba. Az ötletek színes papíron olvashatók, kis karácsonyi szalaggal átkötve. Bárki vihetett az ötletekből, a jó tanácsot természetesen ingyen osztogatták a bajnokok. Íme néhány példa az „ajándékokból”:

Karácsony közeledtével díszítsd a lakást természetes anyagokból készült díszekkel, kerüld az energiafogyasztó villanyfüzéreket!
Elektromos berendezés vásárlásakor figyeljük az energiacímkét, az energiatakarékos változatot részesítsük előnyben.
A mosogatógépet csak akkor alkalmazzuk, ha tényleg maximálisan ki van használva.
A páraelszívó sok energiát fogyaszt, ha tehetjük, inkább tárjuk ki az ablakot.
Tegyünk fedőt a fövő ételre.
Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak energiatakarékosabb, de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fövés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.
Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez.
A gáztűzhelyen ne érjen túl a láng az edény peremén.
Ha konyhai edényt vásárolunk ajándékba, vegyük figyelembe, hogy a szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.
A szárítógépek „energiazabálók”, inkább teregessünk.
Energiát és ezáltal pénzt takarítunk meg, ha napjában többször, rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz, ez idő alatt teljesen kitárjuk az ajtót, ablakot.

 

 

/container -->