Apáról fiúra szálló bölcsességek: a metszés tudománya

A Gönczy Pál Általános Iskola Rózsavölgyi Gyermekkert Ökológiai Oktatóközpontjának Fajtamentő tündérkertjében lelkes diákok és nagyszülők közreműködésével elvégezték a kora tavaszi almafa-metszést.


Az almáskertet három éve azzal a céllal hozták létre, hogy a Magyarországon egykor meglévő több mint 800 almafajta közül legalább néhányat megmentsenek az utókor számára. Ebben a tizenhat, nagyüzemileg már nem termesztett és árusított fajtából álló kis "génbankban" minden osztály örökbe fogadott egy almafajtát képviselő almafát, amelynek fejlődését folyamatosan nyomon követik, gondozzák, a metszéstől a betakarításig. Külön öröm, hogy a mára már nem mindennapi tudás átadásához az iskola segítségül hívhatta a nagyszülők apáról fiúra szálló bölcsességét is. Ebben az újfajta kapcsolatban jó volt látni, ahogy a gyerekek frissen szerzett tudását a nagypapák türelemmel irányítgatták, és örömmel visszaigazolták ezen a verőfényes, szép tavaszi délutánon.

Az Oktatóközpont fontos feladatának tartja, hogy a biológiai sokféleség megőrzéséhez ily módon is hozzájáruljon, illetve a felnövekvő generációknak átadja az egyetemes és nemzeti kultúrkincs részét képező kertészeti, mezőgazdasági hagyományokat is.

 

/container -->