Becsengettek a Gönczyben

Az iskolákban idén is szeptember elsején szólalt meg újra a nyáron hallgatásra ítélt csengő, és kezdetét vette a 2016/17-es tanév. A Debreceni Tankerületi Központ iskolájában, a Debreceni  Gönczy Pál Általános Iskolában 427 tanuló - köztük 56 első osztályos - kezdte el új tanévét. Mint mindig, most is sok diák érkezett a tanév kezdetére, a köztes évfolyamokra is.

 

Sok – az előző tanévekben kezdődött program - felmenő rendszerben folytatódik tovább az idén is.

Valamennyi évfolyamon a megújult Nemzeti Alaptanterv és kerettantervek alapján kezdik meg tanulmányaikat a diákok.

A gönczys diákok minél magasabb szintű oktatása-nevelése érdekében éppen 4 éve végezzük az emelt óraszámú természettudományos oktatást, immár városi beiskolázású intézményként. Eddigi természettudományos tehetséggondozó és esélyteremtő-felzárkóztató programjainkat újakkal tettük még színesebbé. Valamennyi saját fejlesztésű tehetséggondozó program működik majd az új tanévben is: Ismerd meg az 5 elem titkát, Gazdálkodás falun, Láthatatlan világ. Sőt, három új program is bevezetésre kerül: a Föld anya meséi 60 órás természettudományos program, valamint a gyakorlati életre nevelést segítő Kert-ÉSZ, Kert-ÉP program is. Az iskolánkban működő Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítő Tanácsa is igyekszik majd segíteni, biztos hátteret nyújtani a tehetséggondozó munkához. Nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a tavalyi 4. osztályos tanulóink 43%-a jutott be kiváló eredményeivel a „Kincseink” Debrecen Városi Tehetséggondozó Programba. Azért vagyunk nagyon büszkék az eredményre, mert városi szinten a negyedikes korosztály átlagosan 10%-a jut be a programba.

 

Folytatódik a magasabb óraszámban is tanulható idegen nyelvi képzés.

A korábbi tanévek eredményei igazolták vissza, hogy nagyon hasznos a 7. - 8. évfolyamosok magyar és matematika óráinak csoportbontásban való tartása, évfolyamonként három csoportban, a tudásszintek szerint. Nagyon sok előnnyel jár a felvételire való eredményes, szisztematikus felkészülésben.

Bevezetése óta immár negyedik tanéve folytatódik az egész napos oktatás valamennyi évfolyamon, sokszínű lehetőséget kínálva a sokoldalú ismeretszerzéshez, szabadidő-eltöltéshez. Működtetjük azokat az egész napos iskolára kifejlesztett programjainknak, amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen dolgoztunk ki, főként a gyakorlati életre nevelés, és a természettudományok terén. Most már valamennyi évfolyamon folytatódik a szülők választása alapján az erkölcstan, vagy hit-és erkölcstan tantárgy oktatása.

 

A mindennapos testnevelés már az iskola valamennyi évfolyamára vonatkozik.

Erre a tanévre is megnyertük a pályázatot a 7. évfolyam erdélyi tanulmányútjára a „Határtalanul” programban.

Továbbra is részt veszünk Debrecen város ökoiskoláinak együttműködésében, csakúgy, mint a Magyar Hospice Alapítvány Méltóság mezeje 10. programévében.

A zenei tehetséggondozást ezután is együtt végezzük a Kodály Zoltán, és a MEA Zeneiskolával.

A nyári szünet kellemes meglepetése volt egy pályázati eredmény: Az Iskolakertekért Alapítvány - az országos iskolakert hálózat szervezője, szakmai vezetője - pályázatot írt ki a "Hüvelyesek éve-2016" programsorozat keretében "Nálatok laknak-e Babszem Jankók és Borsószem Királykisasszonyok címmel?", melyre a témában megvalósult nevelési programmal, iskolakerti tevékenységekkel lehetett pályázni.

Iskolánk szakmai közössége projektjével I. helyezést ért el, megnyerve ezzel a fődíjat, mellyel iskolakertünk berendezését támogatja bútorokkal, játékokkal, szakkönyvekkel, választásunk szerint. A teljes pályázati anyag a  www.iskolakertekert.hu oldalon lesz elérhető.

 

Sikeres, eredményekben gazdag, és boldogságos vidámsággal teli új tanévet kívánunk minden gönczys diáknak, pedagógusnak és szülőnek egyaránt!

 

Burger Angéla Erzsébet
     Intézményvezető

 

/container -->