Diákvállalkozás lépésről lépésre

Iskolánkban közel három évtizedes hagyománya van a pénzügyi és gazdálkodási ismeretekkel való ismerkedésnek.

Az idei tanévünk nagy újdonsága, hogy a családok gazdálkodását segítő pénzügyi és gazdasági ismeretek tanulása mellett a vállalkozási ismeretek felé is elkalandozhattak a vállalkozó kedvű hetedikesek.

Biztonságos iskolai környezetben, vállalkozási tevékenységet modellezve ismerkedtek a gazdálkodás, az üzletvitel alapjaival. Fejlődhetnek azon képességeik, amelyek minden vállalkozó, vagy önálló tevékenységet végző munkavállaló számára fontosak.

2-5 fős vállalkozó csoportokat alakítottak. Hogy mivel kezdték? Saját magukkal, a személyiségükkel: az erősségeik, a gyengeségeik feltérképezésével. Sok teszt és feladat megoldásával, beszélgetéssel rájönni, milyen szerepük lehet egy sikeres vállakozói közösségben: ki lesz az irányító, a fő kitaláló, a lelkesítő, a szorgalmasan dolgozó? Erről aztán később a munka hevében jól elfeledkeztek! 

Nagy feladat volt kitalálni, hogy mit fognak gyártani. Aztán jöttek a következő kérdések: Kinek? Mennyiért? Hogyan?

Készítettek üzleti tervet költségvetéssel. Az első mintadarabokat délutánonként elkészíthették a háztartástan teremben. Aztán sok szervezéssel otthon folytatták az önálló alkotó, termelő munkát.

Az aula faliújságján reklámozták is magukat.

Az igazi nagy megmérettetés az adventi gyertyagyújtások napján a két szünetben tartott „villám-vásár”, ahol új gazdasági szerepükben találkozhattak a diáktársakkal, mint vevőkkel.

A mai nap volt az első ilyen alkalom, mely nagy izgalommal, de nagyon pezsgő-zsizsegő, jó hangulatban telt. Sok munka van a termékek elkészítésében, de legalább annyi a közösségépítésben, az összedolgozás, együttműködés képességének a fejlesztésében. Úgy láttuk, mindkettő eredményes volt.

Januárban aztán kielemezzük, értékeljük a munkát, összegezzük a tapasztalatainkat, és bízunk benne, hogy lelkesítő, jó példával tudunk kedvet csinálni a többi diák számára a folytatáshoz!

A vállalkozások:

Christmas snack

Gumi Laci

LALLA édességei

Levendula szappan

MÁropi

 

/container -->