Élményeim a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjében

2018. március 28-30-án rendezték meg Kecskeméten a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjét. Most már biztos, hogy a dal igaz: a cifra palotának tényleg zöld az ablaka! (Kecskemét főterén ott áll a Cifrapalota nevű épület, melynek ablakai szép sötétzöldek.)

A megnyitó előadás kezdetekor volt egy kis izgalom, mert a 712 döntős versenyző közül néhánynak elkavarodott a belépőjegye, de aztán mindenki bejutott és élvezhette a Színvilág című táncelőadást.

Másnap reggel kilenckor kezdődött az igazi verseny.  A feladatlap gondolkodtató, sokféle és egy országos döntőhöz méltóan nehéz volt. Az egyik kedvenc feladatom a huszonötből:

„Pumukli csütörtökön és pénteken mindig igazat mond, kedden mindig hazudik, a többi napon pedig néha igazat mond, néha hazudik. Éder mester hét egymást követő napon megkérdezte tőle képzeletbeli barátjának a nevét. Pumukli első hat válasza: Marci, Bence, Máté, Bence, Dani, Bence volt. Mit mondott a hetedik napon?”

Mivel nem volt egymás után két ugyanolyan válasza, viszont csütörtökön és pénteken is mindig igazat mond, tehát vagy az első válasza volt pénteken vagy az utolsó csütörtökön.

péntek

szombat

vasárnap

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

Marci

Bence

Máté

Bence

Dani

Bence

 

szombat

vasárnap

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

péntek

Ha az utolsó válasza csütörtökön volt, akkor az azért nem jó, mert így a keddre eső napon is ugyanazt mondja, pedig azon a napon mindig hazudik. Ezért pénteken válaszolt először a kérdésre, és csütörtökön fejezte be, tehát a hetedik napon a válasza Marci lesz, mert csütörtökön ugyanúgy igazat mond, mint pénteken.

A verseny után feladatmegoldás következett, azzal a tanítóval, aki összeállította a negyedikesek feladatsorát. Sok érdekes ötletet hallottam, amit majd fel fogok használni más matematika-versenyeken is.

Délután az enyhe eső ellenére sétáltunk a városban, tetszett, hogy a Városházánál kiállították a Naprendszer bolygóit és a Napot méretarányos szobrokon.

Utolsó napon nem maradt más hátra, mint várni az eredményhirdetést. Mikor tizedikként kiszólítottak, nagyon örültem, mert javítottam a tavalyi helyezésemen. Ez nem sikerülhetett volna, ha nem gyakorlunk előtte olyan sokat. Szeretném megköszönni tanítómnak, Csőke Ilonának (Ica néninek), hogy felkészített, sok-sok zrínyis feladatlappal.

Görömbey Tamás 4. a osztályos tanuló

/container -->