Európai Hulladékcsökkentési Hét a Gönczyben

A hulladékcsökkentési hét keretében csütörtök délután megtartottuk a „Zöld tisztítószerek” foglalkozásunkat. Az osztályok 3 fős csapatai készítettek környezetbarát általános tisztítószereket, melyekkel a padok felületét tisztították meg. Kipróbálták, hogy a minden háztartásban megtalálható szódabikarbóna és az ecet vegyítésével készített súrolószer kiválóan tisztítja többek között az ezüstkanalat, ezüst ékszereket. Az angol nyelvű plakátokon olvasható recept szerint elkészített általános tisztítószer alkalmazásával valóban hatékonyan tisztították az ablakokat. Az azóta eltelt időben a résztvevő környezetvédelmi felelősök már beszámoltak az osztálytársaiknak tapasztalataikról, ismertették velük a zöld tisztítószerek receptjeit. Ahogyan tavaly, idén sem saját osztályukban, hanem az alsós „testvérosztályokban” is megtartották beszámolójukat.

Másik vállalásunk egy kisfilm elkészítése volt. A 6.a-sok 3 fős forgatócsoportja is kérdezte iskolánk tanulóit a szelektív hulladékgyűjtés, a hulladékcsökkentés fontosságáról. Sajnos, elég kevesen válaszoltatok a kérdéseikre. a kisfilm vágása folyamatban van.

Versenyt is hirdettünk, az európai kampány egyik angol nyelvű plakátját kellett lefordítaniuk a pályázóknak. Sok értékes pályázatot adtak be a hetedik és nyolcadikos tanulóink. Két kategóriában értékeltük a plakátokat.

 

A kézzel készített plakát készítői közül:

1. helyezett a Jurácsik Liza, Nagy Emília és Stefáni Aliz 7.a és 7.b osztályos tanulók

2. helyezett: a Dóka Rebaka és Káplár Anna 7.b osztályos tanulók

3. helyezett: a Szunai Fruzsina és Tóth Panna 8.b osztályos tanulók

A digitális formában elkészített plakátok készítői közül:

1. helyezett: Buka Ádám és Buka Dávid 8.a osztályos tanulók.

2. helyezett: Gargya Dániel és Iváncsó László 7.a osztályos tanulók

3. helyezett: Eszenyi Péter 7.b osztályos tanuló

Az elkészített plakátok az aulában megtekinthetők. Köszönjük, hogy ilyen sokan tartottátok fontosnak, hogy foglalkozzatok a környezetünk védelmével.

/container -->