Fenntarthatósági témahét – Föld hete

0. nap: Az iskolakert napja

2018. április 21-én tartottuk az iskolakert napját. Ezen a napon a felső tagozatosok birtokba vették a megújult iskolakertet. Virágot, gyümölcsfát ültettek, madáritatót, ágyások jelölésére alkalmas fatáblácskákat készítettek, túrós rétest sütöttek, limonádét készítettek. A jól végzett munka jutalmaként elfogyasztották a társaik által bográcsban főzött finom paprikás krumplit. A jó hangulatú, tartalmas délelőttről készült bemutató itt tekinthető meg.

1. nap: A víz nyomába eredtünk

Az időjárás lehetővé tette, hogy az ötödik évfolyamosok a Tócó-patak partjára menjenek, ahol Gyimóthyné Rácz Andrea és Csik Attila vezetésével elvégezzék a Bisel vízminőség vizsgálatot. Különböző fizikai és kémiai vizsgálatokat végeztek a Tócóból mert vízzel.

A hatodikosok a Debreceni Vízmű Benczúr Gyula úti laboratóriumába mentek, ahol Debrecen ivóvíz ellátásáról hallgattak tájékoztatót. Megtudták, hogy Debrecen ivóvize 2 helyről származik, egyrészt fúrt kutakból, másrészt a Keleti-főcsatornából. Megkóstolták a nyers vizet és a szűrt vizet is.

A hetedikesek a Debreceni Vízmű Vértesi utcai szennyvíztelepére látogattak. Megismerték a szennyvíztisztítás technológiai folyamatát, láthatták, hogyan lesz a szennyvízből biológiailag tiszta víz.

Különösen érdekesnek ítélték meg a kollégák és a gyerekek is az Energocell Kft-nél történt látogatást. Mind a munkatársak fogadókészsége, mind a kft. tevékenysége figyelmet érdemel. A gyerekek megismerhették a hulladéküveg felhasználásának egy környezetbarát módját: a ledarált üvegből hőszigetelő üveghabot készítenek. Magát a technológiát is a kft. fejlesztette ki.

2. nap: Az év élőlénye 2018.

Az év élőlénye projekt bemutató délután különösen jól sikerült. Egyre több osztály gondolja úgy, hogy a hagyományos prezentáció helyett más módon mutassa be a kihúzott élőlényt. A színvonalas előadásokból is kiemelkedett a 6.a osztály híradója és a 4.a osztály vetélkedője.

3. nap: Természettudományi vetélkedő

A komplex természettudományi vetélkedő a hagyományoknak megfelelően három helyszínen zajlott. Az 5-6. évfolyamon osztályonként 4 fős csapatok vetélkedtek. A kérdések az év élőlényeivel, környezetvédelemmel, hazánk földrajzával, térképhasználattal voltak kapcsolatosak.

Az 1. helyen a 6.b osztály Bad Girls csapata, a 2. helyen a 6.a osztály Észkombájnok, a 3. helyen az 5.b osztály Újrahasznosítók csapata és csak fél ponttal lemaradva 4. helyen az 5.a osztály Semmittudók csapata végzett.

A 7-8. évfolyamosok fizikai és kémiai témájú feladatokat oldottak meg. A szélenergia felhasználásával kapcsolatos kérdések, titkosírás előhívása jód segítségével, totó és keresztrejtvény megoldása tette érdekesebbé a délutánt. Szoros eredmények születtek, mi sem bizonyítja jobban, hogy az első három helyen holtverseny alakult ki. Az alábbi eredmények születtek:

1.   helyezés: Természeti csodák és Újrahasznosított hulladékok
2.   helyezés: A környezetbarátok és az Unikornis trió
3.   helyezés: Vízcsepp és az Atomok

Ezen a napon nyitottuk meg az iskola aulájában a Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódóan meghirdetett rajzpályázatok legszebb alkotásait bemutató kiállítást.

Az év élőlénye rajzpályázat eredménye:

1.   helyezés:
2.   helyezés:
3.   helyezés:

Az „Iskolakertet minden gyereknek!” országos rajzpályázaton 2. helyezést ért el Kaszás Márton 5.b osztályos tanuló. Az ő rajzát is megtekinthették a kiállításon az érdeklődők.

4. nap: Kisfilmkészítő pályázat

A város ökoiskoláinak meghirdetett „Bemutatjuk az év élőlényét úgy, ahogy még nem láttad!” kisfilmkészítő pályázatra 4 iskola 7 versenyfilmje érkezett. Nagy örömünkre szolgált, hogy az általános iskola 1. osztályától kezdődően a 11-es gimnazistákkal bezáróan több korosztály képviseltette magát. A kisfilmek változatosak, érdekesek voltak, egyben azonban megegyeztek: széleskörűen mutatták be a kiválasztott élőlényt. Ebben az évben a növények háttérbe szorultak, a kisfilmek főszereplői az állatok voltak: a vándorsólyom, az elevenszülő gyík, a földi kutya, a szitakötők és a balin. A pályázatot a Hortobágyi Nemzeti Park, a Médiacentrum Debrecen Kft. és a Bűvösvölgy Médiaértés Oktatóközpont támogatta.

1.   helyezett: a Hírvadászok csapata (Badar Nedda, Demeter Ábel, Magyar Botond, Stefán Szonja, támogató tanár: N. Kocsis Ildikó) Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola (vándorsólyom). Jutalmuk: látogatás a Hortobágyi Nemzeti Park Vadasparkjába.

2.   helyezett: Földalatti mozgalom – a Debreceni Dózsa György Általános Iskola 4. b osztálya, tanító: Barczikay Zsuzsanna (földi kutya) Jutalmuk: egy foglalkozás a Bűvösvölgy Médiaértés Oktatóközpontban.

3.   helyezett: A levegő akrobatái – a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 1. a osztálya, tanító: Nagyné Egri Edit (szitakötő) Jutalmuk: látogatás a Debrecen Televízió médiaműhelyében.

4.   helyezett: a Koleszterik csapata (Kapási Csenge, Kathi Zsanett, Nagy Petra, támogató tanár: Sümeginé Vitális Éva) Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Jutalmuk: látogatás a Hortobágyi Nemzeti Park Vadasparkjába.

5.   helyezett: Sulirádiósok csapata (Antal Viktória, Nagy Zsuzsanna, Molnár Fanni, Tóth László, Ujlakán Botond, Varga Dorka, Németh Tamás, támogató tanár: Kiss János Istvánné) Debreceni Dózsa György Általános Iskola. Jutalmuk: látogatás a Debrecen Televízió médiaműhelyében.

6.   helyezett: a Beatles csapat (Balla Péter, Halász Nóra, Kocsán Kristóf, Palczert Zoltán, támogató tanár: Sümeginé Vitális Éva) Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Jutalmuk: látogatás a Hortobágyi Nemzeti Park Vadasparkjába.

Az alkotások itt megtekinthetőek.

5. nap: A szelektív hulladékgyűjtés napja

Szép napos időben Józsa apraja, nagyja gyűjtötte a papírt és az elektronikus hulladékot. Papírból több, mint 12 tonnát gyűjtöttünk. Elektronikus hulladékból a tavalyihoz hasonló mennyiséget, kb. 7,5 tonnát. Köszönjük a józsai lakosok és a szülők támogatását.

Alsó tagozat:
1.   helyezett: 4. b osztály 1205,5 kg
2.   helyezett: 3. a osztály 735,5 kg
3.   helyezett: 3. b osztály 643 kg

Felső tagozat:
1.   helyezett: 5. a osztály 1900,5 kg
2.   helyezett: 6. a osztály 1466,25 kg
3.   helyezett: 7. b osztály 1165,5 kg

Míg a „nagyok” a használt papírt gyűjtötték, addig az első és második évfolyamos tanulóink a P.M.R. Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft. jóvoltából különböző szabadtéri játékok segítségével ismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival. Megtanulták, hogy milyen típusú hulladékot milyen színű gyűjtőedénybe tegyenek. Hogyan lehet újrahasznosítani a különböző hulladékokat.

Az eseményen készült fényképek a nap sorszámára kattintva külön-külön, vagy itt egyben megtekinthetőek.

/container -->