Fenntarthatósági témahét eseményei

Tuvalu szigetén jártunk… Fenntarthatósági témahét – 2019. március 19.

A fenntarthatósági témahét első programján Dr Radócz László a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője volt a hetedik évfolyam vendége. Az előadása során az általa készített fényképek és rövid videók segítségével mi is részesei lehettünk a Csendes-óceán lakatlan szigeteire történt utazásának. A nemzetközi kutatócsoport tagjaként különféle vizsgálatokat végzett többek között Tuvalu szigetén is. Megdöbbenve láttuk, hogy már ott is megjelentek a műanyag hulladékok, melyek már ott is szennyezik a Földünket. Az előadás végén afrikai csemegével, a majomkenyérfa kandírozott termésével kínálta meg a lelkes közönséget. Köszönjük az érdekes és különleges előadást.

 

Az év élőlényei projekt bemutató délután – Fenntarthatósági témahét -2019. március 20.

Ezen a délutánon benépesült az aula. Az osztályok képviselői, az előadók és a kíváncsi érdeklődők izgatottan várták, hogy az osztályok hogyan mutatják be az általuk kihúzott illetve kiválasztott év élőlényét. Az első és második évfolyam osztályai választottak maguknak egy élőlényt. Sokat beszélgettek róluk, ismerkedtek velük. Végül ragasztottak, festettek róluk szebbnél szebb képeket, sőt az első ások egy 3 dimenziós modellt készített a vörösszárnyú keszegről. A többi osztály a kihúzott élőlénnyel kapcsolatosan végzett kutatómunkát, igyekezett minél több oldalról bemutatni az élőlényüket a többieknek. Készültek bemutatók a vörösszárnyú keszegről, a foltos szalamandráról, a sajmeggyről, a gólyatöcsről, a havasi cincérről, a magyar zergevirágról. A 8.ások megépítették a gólyatöcs kelepelő lego változatát. Kisfilmen mutatták be az év gombáját, a bronzos vargányát az 5.b-sek. A legnépszerűbb az eurázsiai hiúz volt, 4 osztály is foglalkozott életkörülményeinek megismerésével, bemutatásával. Érdekes színfoltja volt a délutánnak, hogy a 7.ások Magdikája és a falu több lakosa is megjelent az aulában és a vörösszárnyú keszeget népszerűsítették.

A bemutatók előtt Gárdonyi Sándor tanár úr 2 kiállítást is megnyitott az aulában. Az egyik az év élőlényeiről készült rajzok kiállítása volt, melyen az iskola minden osztálya képviseltette magát. A másik kiállítás alkotásai a magyar koronával kapcsolatosan készültek. Ezek a munkák a koronalátogatáshoz kapcsolódóan készültek, a látogatást előkészítő munka eredményeként.

   

   

     

 

A Szent Korona hiteles másolata a Déri Múzeumban. Felkerekedett a felső tagozat. Fenntarthatósági témahét – 2019. március 21.

Ezen a délelőttön iskolánk felső tagozata autóbuszra szállt, hogy a Déri Múzeumban megtekintse a Szent Korona hiteles másolatát. Az évfolyamokat Gárdonyi Sándor tanár úr várta a múzeum kiállító termében és rövid előadást tartott gyerekeknek a korona történetéről, szerkezetéről. Utalt a tavalyi városportya egyik feladatára, melyből a gyerekek megtudhatták, hogy hányszor és hol őrizték a koronát Debrecenben. Természetesen megtekintettük a „Kossuth Lajos azt üzent…” emlékkiállítást is. Sok új élménnyel gazdagodtak tanulóink ezen a délelőttön is.

Komplex természettudományi vetélkedő Fenntarthatósági témahét 2019. március 22

A Víz világnapján délután tartottuk a komplex természettudományi vetélkedőket.

A hagyományoknak megfelelően a külön versenyeztek az 5-6. évfolyam csapatai és a 7-8. évfolyam csapatai. Mindkét teremben jó hangulatú versengés folyt, a csapatok eredményesen oldották meg a feladataikat. Az 5-6. évfolyamosok inkább a már meglévő ismereteiket használták fel a keresztrejtvény, a totó, a képrejtvény, a különböző rajzos feladatok megoldása során. A 7-8. évfolyamosok fizikai, kémiai kísérleteket hajtottak végre és válaszoltak a kísérletekhez kapcsolódó kérdésekre.

A következő eredmények születtek:

5-6. évfolyam

1.helyezett: az 5.a osztály Gondolkodunk csapata (Dobi Ábel, Görömbey Tamás, Gudász Roland és Lukács Patrik)

2. helyezett: a 6.a osztály Szennyvizek csapata: (Kiss Dominika, Lévai Kamilla, Német Réka és Pócsi Aliz)

3. helyezett: az 5.b osztály #Fortnite Lámák csapata (Berki Bence, Burai Lara, Tóth Petra, Török Zsombor)

4.helyezett: a 6.b osztály Unikornis (Kaszás Márton, Komoróczy Miklós, Nagy Boróka és Szűcs Júlia)

 

7-8. évfolyam:

Holtverseny alakult ki az első helyen

Fallen Angels 8.a osztály (Elek Jázmin, Harsányi Kíra, Smíder Dorka)

C17H21NO4 8.b osztály (Gacsályi Ágoston, Gorzsás Márton, Molnár Noé)

2. helyezett: Atom-Anti 7.b osztály (Fegyver Milán, Nagy Erik, Szilágyi Zsombor)

Ismét holtverseny a harmadik helyen:

7.a Lányok (Nagy Emília, Pásti Dóra, Sütő Csenge)

#Gyufaszálak (Gubacsi-Wéber Izabella, Juhász Luca, Kovács Laura)

4. helyezett: Szappanos 3-as 7.a osztály (Balogh Áron, Iváncsó László, Kállai Zsolt)

 

 

 

„Teszedd” akció Fenntarthatósági témahét 2019. március 22.

Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

A Fenntarthatósági témahét keretében a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akcióhoz.

2019. március 22-én 34 felső tagozatos gönczys diák vállalta önként, hogy megtisztítja az iskola és a szomszédos játszótér környékét a gondatlanul eldobott szeméttől. A gyűjtés során nagy mennyiségű papír-, üveg-, fém és műanyag hulladék került a gyűjtőzsákokba. Diákjaink és kísérő tanáraik célja az volt, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak egy tisztább, kellemesebb és élhetőbb környezet kialakításához. A józsai Spar szupermarket péksüteménnyel vendégelte meg a lelkes önkénteseket, és munkájukat apró ajándékkal hálálta meg. Reményeink szerint évről-évre gyarapodni fog az akcióhoz csatlakozó, környezettudatosan gondolkodó diákok száma.

 

 

/container -->