Gönczy-hét

Az idei tanévben nagyon hamar, szeptember 3. hetében rendeztük meg a Gönczy-hét programsorozatot azzal a céllal, hogy segítsük a közösségformálást, fejlesszük az együtt dolgozás képességét az osztályokon belül és az osztálykereteket átlépve, végül pedig, hogy mindenki, diák, tanár, meghívott vendég jól érezze magát, és maradandó élményekkel gazdagodjon a hét alatt. Lássuk mi is történt az egy hét alatt?

Szeptember 16 .  - „Hangolódjunk!”

Szép, őszi, napsütéses időben rendeztük meg az első programunkat, amellyel a megalapoztuk az egész heti jó kedvet. Minden osztályt kerti piknikre vártunk.

A gyerekek elhozták a kedvenc játékaikat, megosztották a társaikkal, és természetesen, ahogy egy jó piknikhez illik előkerültek az otthonról hozott sütemények, innivalók. Elővettük a pingpong- és a csocsóasztalt, és akik kedvet éreztek hozzá, rajzolhattak az aszfaltra.

Szeptember 17. – Érzékenyítő délután

A hagyományoknak megfelelően olyan programokat szerveztünk tanulóinknak, melyek során megtapasztalhatták milyen fontos, hogy figyeljenek egymásra, segítség egymást. 

Délelőtt a 8.a osztályosok a CSIP –Csokonai Ifjúsági Program – keretében a Jeruzsálem című osztálytermi színházi előadáson vettek részt. A Csokonai Színház művészei: Mészáros Ibolya, Mercs János és Rózsa László, valamint Gemza Melinda drámapedagógus a Jeruzsálem című előadásban egy nagyon érdekes témát dolgozott fel. A három ábrahámi világvallás kereszttüzében élő középkori Jeruzsálembe repítettek vissza minket. Olyan kérdésekre keresték a válaszokat, amelyek a mai napig aktuálisak, mindenkit foglalkoztatnak.

Délután nyolcféle rendhagyó foglalkozás közül választhattak a tanulók. Nagyné Kocsis Ildikó tanárnővel a megnézett kisfilmek által felvetett kérdésekre keresték a választ, Budáné Hajdú Ágnes tanárnővel a Világ Legnagyobb Tanórája projekt biodiverzitásról szóló anyagát dolgozták fel, Kondorné Peidl Borbála tanárnővel közösségépítő játékokat játszottak. Nagyon örültünk, hogy többen elfogadták a meghívásunkat, és tapasztalataikat, tudásukat megosztották az érdeklődő gyerekekkel. Szabó Vanda védőnő a káros szenvedélyekről tartott előadást. Bak István rendőr alezredes az áldozattá és bűnelkövetővé válás veszélyeiről beszélgetett a bűnmegelőzési csoportban résztvevőkkel, majd Suba István rendőr százados a biztonságos közlekedésről tartott előadást. Németi Zoltán és Virányi Péter, az Amnesty International Magyarország önkéntesei az „Ellenség órán” a 4. osztályosoknak nagyon érdekes interaktív foglalkozást tartottak. A biztonságos internethasználatról tartott rendhagyó foglalkozást egy első osztályos tanítványunk édesapja, Dr. Pálinkás András ügyész. Pálinkás Andrásnak szívügye az iskoláskorú gyerekek felvilágosítása, nemcsak a veszélyekre hívta fel rendkívül szemléletes módon a figyelmet, hanem arra is hogyan lehet megelőzni a bajt, vagy ha bekövetkezett, hová lehet segítségért fordulni.

Szeptember 18.  -  DÖNK–  ISK-közgyűlés

Hagyományosan az iskola két gyermekszervezete közösen tartja az évnyitő közgyűlését. Az aulában a 81 szavazásra jogosult  résztvevőt elsőként Burger Angéla Erzsébet  intézményvezető asszony köszöntötte, majd elkezdődhetett a tanácskozás. A részvevők meghallgatták Makai Juditnak, a DÖNK munkáját segítő pedagógusnak és Benedek Gyöngyi ISK-vezetőnek a beszámolóját, megismerték az idei tanév fő feladatait, majd elérkezett a leginkább várt napirendi pont: a DÖNK vezetőjének és helyettesének a megválasztása. A jelöltek a következők voltak:

Éles Emília Hanna 8. a osztályos tanuló,

Jurácsik Liza Dóra 8. b osztályos tanuló,

Stefáni Alíz 8. b osztályos tanuló,

Szentesi László 8. a osztályos tanuló,

Szűcs Júlia 7. b osztályos tanuló.

A titkos szavazás eredményeképpen a 2019/2020-as tanévben az iskola DÖNK-vezetője ismét Szentesi László 8. a osztályos tanuló lett. Helyettesének a közgyűlés Szűcs Júliát választotta meg a 7. b osztályból.

Szeptember 19.  – Szabadtéri program a Rózsavölgyi Gyermekkertben és a Józsa Grundon

Csütörtökön délután valamennyi felső tagozatos osztály felkerekedett, és a Rózsavölgyi Gyermekkertbe vette az irányt. Kezdetben az időjárás borús arcát mutatta, de a sok vidám gyerek láttán hamarosan kiderült. Osztályonként 4 tanuló nagyon fontos feladatot vállalt ezen a délutánon: a gyakorlókertben időszerű munkákat végezték el közösen Kovács Zsuzsa tanárnő irányításával. A Józsa Grund a legnépszerűbb helyszínnek bizonyult, minden tanuló megfordult itt: a fiúk fociztak, a lányok és a vállalkozó fiúk strand röplabdáztak, lehetett csocsózni, tollasozni, pingpongozni, szurkolni. A grundos programokat Benedek Gyöngyi tanárnő és Gazdag Ádám tanár úr koordinálta.

A farmon változatos retro játékokkal vártuk az érdeklődő gyerekeket. Olyan játékokkal, amelyekkel szüleik, nagyszüleik játszottak. Volt többféle ugróiskola, körjátékok, népi játékok és előkerült a népszerű gumijáték is. A játékokat Kondorné Peidl Borbála és Makai Judit tanárnő szervezte és irányította. Örömmel tapasztaltuk, hogy a tanárok is szívesen beálltak a játékba. A játékban megéhező gyerekeket zsíroskenyér uzsonna várta.

Szeptember 20. – Pályaorientációs

A pénteki nap volt az első tanításmentes munkanapunk, mely nagyon izgalmasan kezdődött. Korán reggel egy vaddisznó „látogatta” meg az iskola udvarát. A rendkívüli intézkedéseknek hála időben megkezdtük a pénteki programjainkat. Reggel 8 órakor iskolagyűléssel kezdtünk, majd utána kezdődtek a pályaorientációs programok. Az 1-6. évfolyamon osztályonként szervezték meg az osztályfőnökök a programokat, voltak olyanok, akik külső helyszínre mentek, voltak, akik egy-egy szakma képviselőit látták vendégül. Az 5. b osztályosok ezen a délelőttön osztálytermi színházi előadáson vettek részt. A Kövek című előadáson a barátság és a felelősség témakörét járták körbe a színházi jelenetek és interaktív munkaformák segítségével. Kránicz Richárd és Madák Zsuzsanna nevével fémjelzett előadás nagy tetszést aratott az 5. osztályosok körében.  A 7-8. évfolyamosok forgószínpadszerűen a jogi, a katonai pályákkal, az építész és a kozmetikus szakmával ismerkedtek. Vendégeink voltak: Kutszeginé Erdélyi Beatrix kozmetikus, Kósa Réka, a Dryvit Profi Kft építőipari vállalat képviselője, Fekete András százados és négy volt gönczys diák A jogi pályák képviseletében Dr. Pálinkás András ügyész, aki programgazdaként szervezte kollégái részvételét. A foglalkozáson egy büntető igazságszolgáltatást reprezentáltak a Piroska és a farkas című ismert mese adaptációjával. A sikeres bemutatót segítette: dr. Kanyuk Petra, dr. Gorzás László, dr. Pálinkás András, dr. Varjú Álmos, dr. Hornyák Zsolt, Nagy Péter Zsombor, dr. Barta Attila. A nagymama szerepében Fazekas Sándorné tanárnőt ismerhették meg a tanulók. A pályaorientációs napot a meghívott középiskolák volt gönczys diákjainak a bemutatója tette teljessé. 

/container -->