Gönczy-hét 2017. október 9-11.

Első nap

A hagyományoknak megfelelően olyan programokat szerveztünk tanulóinknak, melyek során megtapasztalhatták milyen fontos, hogy figyeljenek egymásra, segítség egymást. Kipróbálhatták magukat olyan szituációkban, amelyekben valamely képességüket nem tudták megfelelően használni. Milyen lehetőségeik vannak, kitől, hogyan kérhetnek segítséget, ha bajba kerülnek, ha problémájuk van.

Délelőtt a nyolcadik bé és hatodik bé osztályos tanulók ismerkedtek a 0321 Kihívás programmal. A programban résztvevők tapasztalatokat szerezhettek arról milyen lehet „nehezített pályán” mozogni, Down-szindrómásként élni. Saját bőrükön érzékelték, hogy ezek a nehézségek összefogással, egymásra figyeléssel leküzdhetők, megoldhatók. A programot Dr. Horváth Zsolt és segítőik vezették.

Délután több lehetőség közül választhattak tanulóink.

Az Unicef Magyarország Bizottság Ébresztő-óra foglalkozásán a gyermekjogokkal, a világ különböző pontjain élő gyermekek helyzetével ismerkedtek meg Fehér Károly és segítője vezetésével.

Áldozattá, bűnelkövetővé válás címmel bűnmegelőzési előadást hallgathattak meg, melyet Dr. Juhász Zoltán osztályvezető, rendőr alezredes vezetett.

Az Aura Segítő Kutya Alapítvány foglalkozásán a harmadik –negyedik osztályosok és az ötödik-hatodik osztályosok vettek részt. Megismerkedtek Buddhával, akit Dobi Ákos tanítványunkkal dolgozott, Felhővel és Magickel, aki a kiképzés után Angliában lesz segítő kutya. A kiképzők bemutatták a gyerekeknek azokat a helyzeteket, amikor a kutya az ember segítője lehet, azokat a feladatokat, amelyeket a kutyák meg tudtak oldani.

Egészség és szépségápolás címmel a természetes szépségápolásról hallhattak a résztvevők. Lovas Odett és vendége Almássy-Kiss Mónika felhívta a gyerekek figyelmét a kamaszkori bőrápolás legfontosabb teendőire.

Egészséges táplálkozás címmel a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, Rüdiger Fanni tartott foglalkozást a gyerekeknek, beszélt az energiaitalok káros hatásairól, felhívta figyelmüket az egészséges táplálkozás fontosságára.

Komódi Zsuzsa interaktív előadásán az Európai Unióval ismerkedtek tanulóink. Mit jelent számunkra, hogy az EU tagországában élünk.

A tornateremben Gazdag Ádám tanár úr vezetésével az ismét nagy sikert aratott sportamőba bajnokságon mérték össze erejüket (logikus gondolkodásukat, gyorsaságukat) az osztályok képviselői.

Második nap: Városportya napja 2017. október 10.

A napot a Debreceni BikeMaffia "+1 Szendvics-Diákok a rászorulókért" projekttel kezdtük. A tavalyi akcióhoz hasonlóan ebben az évben is sok diákunk tartotta fontosnak, hogy reggel +1 szendvicset hozzon, amelyet felajánlottak a debreceni rászorulók számára. Összesen 280 db szendvicset gyűjtöttek a gönczys diákok és a tanárok. Az adományokat a Debreceni Bike Maffia csoport képviselői szállították el.

Kép- és híranyag a DBM és a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola Diákok a rászorulókért programjáról:

https://www.facebook.com/debrecenbikemaffia/

A délelőttöt a belvárosban töltöttük. Az osztályok a Déri Múzeum és társintézményeinek foglalkozásain vettek részt. A beosztásuktól függően vagy a foglalkozás előtt vagy a foglalkozás után egy térképet és feladatsort kaptak, melyek segítségével megismerkedtek a Piac utca - Kossuth-tér – Csapó utca – Liszt Ferenc utca – Kossuth utca által határolt terület épületeivel, nevezetességeivel. A feladatok között szerepelt többek között az új Szabó Magda és Ady Endre szobrok felkeresése és megörökítése. A tanulókat iskolánk volt diákjai segítették, óvták a városi séta során. Nagy örömünkre szolgált, hogy közel 50 volt diákunk vett részt ezen a programunkon. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon megismerkedtek a Nagyerdő élővilágával, az egyiptomiakkal, Debrecen történetével, a fegyverekkel, a Munkácsy-trilógiával, és nyomozhattak Rejtő Jenő után az Irodalmi Múzeumban.

A várostörténeti portyán külsős vendégek is részt vettek, mivel ezt a programot az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Központ az Őszi Pedagógiai Napok keretében "Várostörténeti portya: projektnap a hon- és népismeret tantárgyhoz kapcsolódóan” címen hirdette meg.

Harmadik nap: Ökonap 2017. október 11.

Az aulában megnyitottuk az Állatok világnapja tiszteletére meghirdetett „Kedvenc háziállatom” rajzkiállítást. A kiállításra közel 120 kép érkezett. A legjobbakat tekinthetjük meg az aulában.

A korábbi évek ökonapjának folytatásaként ebben az évben a hagyományos, fenntartható építkezés került sorra. Megismerkedtünk a szalmabála ház építésének fázisaival (Fazekas Sándorné előadása), a környezetre gyakorolt hatásával. Megtekintettük Antal Bálint 5.a osztályos tanuló kedvenc háziállatairól készített kisfilmjét. Majd Gárdonyi Sándor tanár úr vezetésével különböző népi építészeti falazási technikákkal ismerkedtünk meg. Közben Makai Judit tanárnő a nyolcadikos fiúkkal süteményt készített számunkra az egészséges táplálkozás szellemében.

A Gönczy-héten készült fényképek megtekinthetőek itt, vagy az egyes napokra kattintva.

/container -->