Jeruzsálem a Gönczyben – osztálytermi színházi előadás

December 5-én a Csokonai Színház három művésze: Mercs János, Rózsa László és Mészáros Ibolya Gemza Melinda foglalkozásvezetővel együtt, mint a korábbi években is megérkeztek iskolánkba. A hetedik béseket keresték, hogy együtt töltsenek több mint két órát a gyerekekkel. A Jeruzsálem című darabot mutatták be tanulóinknak. Nem is bemutatták, hanem őket is bevonva játszották el a művet, mely 1192-ben a III. keresztes hadjárat idején játszódik Jeruzsálemben. A fontos pillanatokban a művészek megállították a játékot, és megkérdezték a gyerekeket, mi a véleményük az adott helyzetről. Mit gondolnak a kialakult szituációról, ők hogyan oldanák meg a kérdéses helyzetet. A gyerekek először visszafogottan, majd egyre aktívabban vettek részt a beszélgetésekben, megfogalmazták gondolataikat, kiegészítették a darab cselekményét.

Hatalmas élményt jelentett nekik az, hogy a színészeket közvetlen közelről láthatták játszani. Az előadás után az volt az első kérdésük: mikor jönnek legközelebb, illetve mikor megyünk mi a Csokonai Színházba? Nagyon jó kezdeményezés, nagyon jó darab. Köszönjük a lehetőséget!

Személy szerint nagyon is élveztem az előadást. A színészek ebben az osztálytermi közegben is teljes mértékben át tudták adni a mű hangulatát, a szereplők személyiségét. A karakterek szerintem teljesen illettek a történethez, illetve a cselekményszálak többoldalúsága is érdekes volt. Az előadás időnkénti nyíltsága is elnyerte a tetszésem. Itt főként a szereplők konfliktusainak megoldása volt a legizgalmasabb.

Kiemelten tetszett az is, hogy a történet az elfogadásról, illetve az előítéletek és a vallási ellentétek miatti lenézésre hívta fel a figyelmet. Többek között arra is, hogy ezek a dolgok mennyire rossz cselekedetek.

A művészek játéka néha olyan magával ragadó volt, hogy szinte teljesen megfeledkeztem arról, hogy éppen egy osztályteremben ülök.

Ami még nagyon tetszett, az a darab időnkénti humorossága, ami főleg az előadás bevezető részében érvényesült. Itt főként a viták, valamint a kisebb civakodások teremtették meg a hangulatot.

Na de több szó, mint száz… A lényeg, hogy én örömmel részt vennék még akár több hasonló előadáson, ha lehetőségem adódna rá.

Káplár Anna 7.b osztályos tanuló

 

/container -->