A magyar kultúra napja

2019. január 22-én rendhagyó módon kezdődött a napunk. Rendkívüli iskolagyűlés keretében ünnepeltük a magyar kultúra napját.

1823-ban január 22-én véglegesítette a Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc, a magyar romantika korának egyik legkiválóbb költője. 1903-ban rendelkezett arról az országgyűlés, hogy ez a vers - Erkel Ferenc zenéjével - legyen a magyar nemzet Himnusza, összetartozásának jelképe.

1989 óta – 30 éve - január 22. a magyar kultúra napja. Az iskolánkban fontosnak tartjuk a magyar hagyományok és a kultúra ápolását.

Az ünnepséget a DÖNK-vezető, Szentesi László köszöntése után közös szavalattal kezdtük. Az egész iskola közössége Dóka Rebeka Krisztina és Jurácsik Liza Dóra segítségével együtt szavalta el Kölcsey művét, a Himnuszt valamint Ady Endre: Föl-földobott kő… című versét. Utána Gárdonyi Sándor tanár úr tartott előadást a kultúra szó jelentéséről, a magyar kultúra helyéről, megőrzésének és ápolásának fontosságáról. Az előadás végén Burger Angéla Erzsébet, iskolánk vezetője megosztotta a hallgatósággal azt az örömhírt, mely szerint a Debreceni Tankerületi Központ támogatásával a felső tagozatos diákok a Déri Múzeumban megtekinthetik a magyar Szent Korona hiteles másolatát.

/container -->