MOZGALMAS FEBRUÁR A GÖNCZYBEN

Varázslatos fizika

Iskolánkba is megérkezett a várva várt országos Fizibusz program.  A természettudományokat népszerűsítő kísérletező előadásával Tóth Pál fizikus az ország közel 1800 iskoláját kereste már fel. Minden felső tagozatos tanulónk izgalommal, lelkesedéssel vett részt a látványos, emlékezetes fizikai és kémiai kísérleteket bemutató rendezvényen. 

Iskolakertet minden gyereknek!

Országos Iskolakert-fejlesztési program indult, melynek felhívását januárban hirdette meg az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegye Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A program célja: új iskolakertek létrehozása, a meglévők fejlesztése és a mentor intézmények kialakítása, felkészítése. A programra több kategóriában lehetett jelentkezni. Büszkék vagyunk rá, hogy a Gönczy bekerült azon öt iskola közé, akik a mentoráló hálózatot alkotják. Pedagógusainkkal részt veszünk az iskolakert vezetők képzésében, folyamatos szakmai segítésében. Iskolakerti munkánkhoz másfél millió forint értékű eszközöket, felszereléseket kapunk. További információ: www.iskolakertekert.hu

Bűnmegelőzés

Ebben a hónapban vendégünk volt Bak István alezredes a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságról. A hetedik és nyolcadik osztályos tanulóinkkal beszélgetett arról, hogy tetteiknek milyen következményei lehetnek. Hangsúlyozta, hogy minden helyzetben az ő döntésük az, hogy hogyan cselekednek. Az egy órás foglalkozások nem voltak elegendőek, hogy a gyerekek életében adódó összes veszélyhelyzetről beszélgessenek. Így áprilisban visszavárjuk Bak István alezredest.

Robot szakkör

Február utolsó napjaiban érkezett a hír, hogy a Tehetségek Magyarországa Projektiroda által meghirdetett csoportos tehetségsegítő tevékenység szervezésére benyújtott pályázatunkat támogatják. Így tavasszal újra indul a Lego robot szakkör. A szakkör célja, hogy a tanulóinkat felkészítsük a városi Szumó Robot Versenyen való részvételre. A versenyen való indulás jogát a házi versenyen fogjuk eldönteni. A szakkörön az NI által felajánlott Lego robotokat illetve az elektronikai hulladékgyűjtés 2. helyezéséért nyert (szintén az NI által) felajánlott Lego robotot használjuk.

Színházban voltunk

Február 8-án a gönczysek apraja-nagyja színházlátogatáson vett részt. Nagy örömünkre akkora volt az érdeklődés a program iránt, hogy teltházas előadáson nézhettük meg Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicaljét. A töretlen népszerűségnek örvendő darab és előadás az ég és föld között található titokzatos helyre, a padlásra vitt el bennünket. Különleges találkozásoknak lehettünk szemtanúi, minden gyerek és felnőtt megismerhette a kedvenc szereplőit, kedvére választhatott a sokak által ismert és fülbemászó dalok közül. A színészek zseniális előadása, éneke, tánca, a rendezés, a díszlet, a látványelemek mind-mind hozzásegítettek minket a különleges és nem mindennapi élmény megéléséhez.

Télbúcsúztató farsangi sokadalom

Február 15-én tartottuk meg iskolánkban a kiszebáb égetéssel egybekötött táncházas cuhárét. Először télűző népi rigmusokkal és zajkeltő eszközökkel búcsúztattuk a telet – a jelek szerint sikeresen. Ezt követően elégettük a kiszebábot, mely tradicionálisan megszabadít minden bútól és bajtól. Egy kis cédulára írtuk fel, milyen rossz tulajdonságunktól válnánk meg szívesen és azt a tűzbe vetettük. Tavaszváró dal közös éneklésével fejeződött be az udvaron a program.

A Hajdú Táncegyüttes közreműködésével vidám hangulatú mulatságot tartottunk, népi játékokat tanultunk, felszabadultan mókáztunk és jókedvűen roptuk a táncot. Az aulában farsangi sütemények kóstolhattunk.

Jégre fel!

Idén sem maradt el a korcsolyaoktatás a Gönczyben. 10 héten keresztül élvezhették másodikos tanulóink a tél egyik legkedveltebb sportját a Debreceni Jégcsarnokban. A gyerekekkel szakedzők foglalkoztak, játékos formában ismertették meg a korcsolyázás alapjait. Tanulóink számára a program ingyenes volt, a költségeket a Debreceni Tankerület fedezte.

Mint hal a vízben

Februárban megkezdődött az ötödikes tanulók tanterv szerinti úszásoktatása. A Vénkerti Általános Iskola és AMI tanmedencéjében úsznak diákjaink. Péntekenként a külön busszal megyünk az uszodába, ahol a különféle úszásnemek elsajátítása mellett a játékra is jut idő.

Kazinczy Kupa - Fedettpályás atlétikai verseny

2019. 02. 27-én délután vettünk részt a Kazinczy Kupán. A versenyt a Futófolyosón rendezték meg. Iskolánk tanulói 3 arany, 3 ezüst és 3 bronzérmet nyertek, ezen kívül egy 4. egy 5. és egy 6. helyezést értek el. Az első 3 helyezett érem-, a 4. 5. 6. helyezettek oklevél díjazásban részesültek. Felkészítők: Benedek Gyöngyi és Gazdag Ádám testnevelők.

Go, go, Lego!

A 3.b osztály február 19-én  látogatást tett Nyíregyházán, a LEGO  gyárban.

A LEGO Inside Tour különleges betekintést nyújtott számunkra a LEGO Csoport munkájába. Eddig csak azt tudtuk, hogy a legóval játszani jó (a játék neve is innen ered: ”Leg Godt”-jól játszani.) Mára már azzal is tisztában vagyunk, hogy miből és milyen technikával készülnek a LEGO-elemek. Élménydús délelőttöt tölthettünk az üzemben!

 

Komplex tehetségprogram harmadikban

Ismét elindult az „Ismerd meg az öt elem titkát!”  című keresztféléves komplex tehetséggondozó programunk. Először a víz témakörével ismerkedtek meg bővebben a gyerekek. Az eddig megtartott foglalkozásokon vizes kísérleteket végeztek, batikoltak, megismerkedtek a vízhez kötődő néphagyományokkal, játékokkal, táncokkal.

/container -->