Mozgalmas szeptember a Gönczyben

Ismerd meg az öt elem titkát!

keretében ismerkedhetnek a gyerekek különböző művészeti mozgalommal. Ebben a tanévben is folytatódik keresztféléves komplex „Ismerd meg az öt elem titkát!” tehetséggondozó programunk. Az elmúlt hónapban a minket körülvevő világ elemei közül az emberrel ismerkedhettek meg részletesebben a gyerekek. Részt vettek mentálhigiénés foglalkozáson, kísérleteztek Dr. Tóth Zoltánnal a Debreceni Egyetem, kémia tanszékének docensével, valamint látogatást tesznek a MODEM-ben, ahol interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt.

Maker Space

A tanév elején iskolánk 8 fős pedagógus csoportja (tanítók, technika- és informatikatanárok) továbbképzésen vett részt Budapesten a MAKER SPACE Központban. A cél nem kisebb, mint digitális alkotóműhely kialakítása és szabadidős programfejlesztés a Gönczyben. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával (NTP-TFJ-18-0003 A jövő mérnökei) lehetőségünk nyílik lézervágó géppel, 3D-s nyomtatókkal, fonálfűrész gépekkel és varrógépekkel bővíteni eszközparkunkat. Az új műhely a második félévre készülhet el. A pedagógusok felkészülését, a programfejlesztést az „NTP-HTTSZ-18-0008 Segítünk egymásnak jobbnak lenni” pályázati projekt támogatta.

Autómentes nap

Az idén is csatlakoztunk az autómentes nap felhíváshoz. Ezen a napon megválasztottuk a „legzöldebb osztályt”. A nyertes osztály tanulóinak 96%-a nem autóval jött iskolába ezen a napon. Az udvaron megépített kerékpáros pályán, az ügyességi próbát 178 tanulóink teljesítette. Osztályfőnöki órán közlekedési teszteket oldottak meg a gyerekek.

Jó gyakorlat megosztás

A 2018-2019-es tanévben is folytatódnak az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként szervezett programjaink. Szeptemberben a „Fenntarthatóságra nevelés” iránt érdeklődő kollégáknak megmutattuk, milyenek hétköznapjaink örökös ökoiskolaként, valamint, hogyan tervezzük meg egy-egy tanév programját a helyi sajátosságok figyelembevételével. A műhelymunkán 17 kolléga vett részt a megye 14 intézményéből, melyet Fazekas Sándorné vezetett.

Euro Skills 2018.

Nyolcadikos tanulóink 2018. szeptember 27-én a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az EuroSkills Budapest 2018, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságát tekinthette meg. A pályaválasztás előtt álló gyerekek a helyszínen 29 szakmát próbálhattak ki interaktív, látványos formában. Bízunk abban, hogy nyolcadikos diákjaink pályaválasztását elősegítette a karrierlehetőségek széles választéka! Köszönjük a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, hogy gondoskodtak a gyerekek utazásáról és étkezéséről.

Pályaorientációs témanap

Idén már hagyományosan szeptember utolsó tanítási napja a pályaválasztásról szól iskolánkban. Ezen a tanításmentes napon a szülők és partnerszervezetek segítségével mutatunk be minél több foglalkozást a gyerekeknek. Az idén megtudtuk, hogy mivel foglalkozik az állatorvos, a katona, a tűzoltó, a biomérnök, az informatikus, a gyógytornász, az edző, a házépítő, a cukrász, az üzletvezető. A meghívásunkat elfogadó szülők, szervezetek érdekes, interaktív, a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodó előadásokat, tájékoztatókat tartottak. A nap értékes programja volt, amikor egykori tanítványaink mutatták be jelenlegi iskoláikat, kedvet csinálva a nyolcadikosoknak egy-egy iskola választásához. Ezúton is köszönjük vendégeinknek ezt az élménydús napot.

Lovaglás

Az idei tanéveben folytatódik a lovaskultúra oktatás és a lovaglás az első és második osztályos gyerekeknek a testnevelésórák keretében. Lovasoktató: Lóska Eszter

Élménynap a Modemben

Iskolánk 4- 5. és 7. osztályos, érdeklődő tanulói szeptember 26-án a MODEM „Impressziók” című kiállításán ismerkedtek a Johannesburgi Művészeti Galéria képeivel. Popovicsné Szilágyi Zita vezetésével tárult fel a gyerekek előtt az impresszionizmus kialakulásának folyamata. A tárlaton olyan világhírű festők alkotásait láthatták, mint Monet, Degas, Van Gogh vagy Picasso.

 

/container -->