Munkahelyek, vállalkozások közelről – Gönczys diákszemmel

A gazdálkodási-vállalkozási ismeretek tanulmányozása, a diákvállalkozások kipróbálása után működő cégek, kis-és nagy létszámú vállalkozások életébe  pillanthattak be az érdeklődő 7-8. osztályos gönczys tanulók a tavaszi hónapokban a gyakorlati életre nevelés keretei között. Személyes tapasztalatokon keresztül ismerkedtek foglalkozásokkal, munkahelyekkel, tájékozódtak a munka világában. A pályaorientációt is segítő programsorozat megvalósításában a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is hathatós segítséget nyújtott a cégekkel való kapcsolatfelvételben, a közlekedésben.

A Mignon Cukrászdában láthattuk, milyen gépekkel, eszközökkel készülnek a különleges finomságok. A tortadíszítéshez mindenki készíthetett íróka-tölcsért, és ki is próbálhatta a díszítés művészetét. Persze a süti – pogi kóstolgatás sem maradt el.

Az Alföldi Tejüzem tanulmányozásával folytatódott az ismerkedés. Rácsodálkoztunk a termelés nagyságrendjére, követve a hatalmas mennyiségben feldolgozott tej útját. Közvetlen tapasztalatot szereztünk a sima, a csokis-  és karamellás tej, a különféle sajtok ízéről.

Golyóscsapágyak  készítését követhettük nyomon a FAG Schaeffler cégcsoportban. Nagyon különleges élmény volt közvetlenül megfigyelni az üzemcsarnok informatika-vezérelt hatalmas gyártósorait, az ott dolgozó emberek munkáját.

Végül egy világbajnok séf látott vendégül minket egy pohár frissítőre, mutatta be a Aquaticum Termál és Wellness Hotel éttermét és ami a kulisszák mögött  van. Megnéztük, hogyan pihennénk egy lakosztályban J. Végül fagyizással zártuk a programot.

Szintén a fenti két Kamara támogatásával utazhattak Budapestre egy-egy külön busszal azok a szerencsés 6. és 7. osztályos tanulók, akik részesei lehettek a „Szakma sztár” fesztiválnak és versenynek, megannyi érdekes, interaktív foglalkozást megfigyelve.

Így készítünk egyedi torta-feliratotJókedvünk a 200.000 liter tej mellett
/container -->