Nemzeti Összetartozás Napja

2010-ben úgy döntött a magyar országgyűlés, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.

 Kifejezve így a magyarság határokon átívelő, megbonthatatlan egységét, s azt, hogy bár történelmi döntés ezeréves határainkat felszámolta, szellemi és lelki önazonosságunk élő, eleven valóság. Iskolánkban 2012 óta emlékezünk meg erről a napról.

1920. június 4-én a történelemben példa nélkül álló diktátum született a versailes-i Nagy-Trianon kastélyban, elvesztettük területünk kétharmad részét, 325 411 km² Magyar Királyság 93 000 km²-re csökkent. Több millió magyar került az újonnan megszerveződő országok fennhatósága alá, másodrendű polgárokká válva. A békeszerződés mélyen belevágott a magyarság nemzettestébe.

 Fontosnak érezzük a határainkon túl élő, elszakított területekkel való kapcsolattartást. Idén második alkalommal látogattunk el a hetedik évfolyammal Dél-Erdélybe, olyan vidékre, ahol szórványosan élnek testvéreink, számarányuk sok esetben a 10%-ot sem éri el. Csernakeresztúr - a szálláshelyünk - az egyetlen település, ahol a magyarság számottevően jelen van ezen a vidéken, hiszen 1911-ben bukovinai székelyeket telepítettek be. Az ő leszármazottaik fogadtak bennünket, s megismerkedhettünk a székely hagyományokkal és a legendás vendégszeretetükkel.

Felemelő élmény volt megtapasztalni a nemzeti egység eleven valóságát, mely jövőnk kizárólagos záloga.

Idén az összetartozásunkat a történelmi Magyarországot formáló élőkép megalkotásával is kifejeztük.

 

Előadásról készült felvétel itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=iEg2qBRWNd0

 

 

Gárdonyi Sándor

történész

/container -->