Országos Iskolakertekért Díjat kapott a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola

2018. október 5-én, Boldogon tartotta éves hálózati találkozóját az Iskolakertekért Alapítvány, amely 2015-től évente átadja a kiemelkedő iskolakerti közösségi tevékenységért az „Iskolakertekért Díj” kitüntetést. A rangos elismerést az idén a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola közössége kapta.

A díj méltó az iskola névadójának pedagógiai örökségéhez. Gönczy Pálnak minisztériumi tisztviselőként, államtitkárként jelentős szerepe volt az idén 150 éves népiskolai törvény megalkotásában, alkalmazásában, mely többek közt előírta a közoktatásban az iskolakertek létesítését, a kertben történő - mai kifejezéssel: jelenségalapú, tapasztalásra épülő - oktatást. Az iskola pedagógus közössége az emelt óraszámú természettudományos képzés alapjának tekinti az iskolakerti munkát, melyben minden tanuló részt vesz, évfolyamonként változó lehetőségekkel, feladatokkal. A Gönczy eddigi hagyományaira és értékeire alapozva nagy elkötelezettséggel és munkával vesz részt az iskolakertek hálózatának újbóli kiépítésében, a tudásmegosztó tevékenységben. Elnyert pályázataikkal, adaptálható jó gyakorlataikkal segítik más iskolakertet alakítók munkáját.

Elnyert díjaik, tudásmegosztó rendezvényeik:2018-ban „Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben”, „Inspiráló iskolakertek” Térségi műhelynapok megrendezése, „Iskolakertet minden gyereknek!” plakátterv.

2017-ben „Kreatív iskolakertek” videó- és a „Természettudományos gyakorlatok az iskolakertben” jó gyakorlatot bemutató pályázat.

2016-ban „Nálatok laknak-e még Babszem Jankók és Borsószem Királykisasszonyok?” –a hüvelyesek nemzetközi évéhez kapcsolódóan.

A most elnyert díjat büszkén és köszönettel osztják meg – gyerekekkel, felnőttekkel, szervezetekkel, intézményekkel – saját iskolakerti közösségükkel.

A Debreceni Gönczyé Magyarország legszebb sulikertje 2018-ban

A Technikatanárok Országos Egyesülete pályázati felhívásban kereste a cím leendő tulajdonosát. A díj elnyeréséhez a kertben folyó tevékenységeket egy egész tanéven át kellett dokumentálni, és meghatározott szempontok szerint bemutatni. A gönczys közösség a Rózsavölgyi Gyermekkert megújításával pályázott. A tanév során kialakítottak egy gyógynövénytermesztő kertet, egy szántóföldi növényeket bemutató parcellát, újratelepítették a fajtamentő tündérkert almafáit. Áprilisban közösségi napot szerveztek, ahol a több száz gyerek használatba vette a megújult kertet. Nyáron sem pihentek, a fenntartás mellett a „Kincseink” Debrecen Városi Tehetséggondozó program táborozó gyerekeivel rózsakertet, az Erzsébet-tábor lakóival madárbarát ösvényt telepítettek. A kitartó, gondos munkáért boldogan vették át október 6-án, az egyesület éves konferenciáján, Budapesten a címmel járó kupát és ajándék vetőmagcsomagot.

/container -->