Tanulmányi kirándulás Miskolcon

2019. május 14-én egy élménydús tanulmányi kiránduláson vettek részt a hetedik évfolyamról a Láthatatlan világ természettudományos tehetséggondozói programunkban részt vevő tanulóink a Miskolci Egyetemen.

 

Elsőként a látványos kémiai kísérletek bemutatóján csodálhattunk meg különlegesen, színesen, hangosan reagáló anyagokat, ami megerősített minket abban, hogy a kémia világa egy izgalmas terület. A jelenségek tudományos magyarázatát is hallhattuk.

 

Ezt követően a képlékenyalakításba, a fémöntésbe „kóstolhattunk bele”: az egyetemen kifejlesztett ólommentes forraszanyagból különböző formákat önthettünk; majd megcsodálhattuk, hogy a folyékony alumínium hogyan áll össze a kezünk munkájával elkészített öntőformákban mutatós plakettekké, állatfigurákká, amelyeket el is hozhattunk magunkkal.

 

Egy nagyon érdekes tüzeléstechnikai bemutatóban is részünk lehetett, ahol többek között megcsodálhattuk a lángorgonát is.

Az Anyagtudományi School-túra keretében megismerkedhettünk olyan különlegesen viselkedő anyagokkal, mint a bolognai üvegcsepp, ami a tenyerünkben széttörhető, mégsem vág meg minket, játszhattunk a mágneses erőtérrel, és az elektromosság is ámulatba tudott minket ejteni.

Az egyetemi program zárásaként a Tanbányát látogattuk meg, ahol betekintést nyerhettünk a korabeli bányászok munkájába.

Délután ellátogattunk a Diósgyőri Várba is, a jókedvünket az eső sem moshatta el. 

/container -->