Történelmi nagyjaink nyomában a hetedikes Gönczysek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! program pályázatán iskolánk 1.197.000 forintot nyert. Ebből az összegből és szülői támogatással a 7. osztályos tanulóink ebben a tanévben is 3 napos tanulmányi kiránduláson vettek részt Dél-Erdélyben 2017. május 18-20-a között. A pályázaton nyert összeg az utazás és a szállás költségét fedezte. A pályázat három részből állt:

Előkészítő szakasz

1. 2017. május 10. 14.30 óra - Látogatás a debreceni Honvédtemető és Mauzóleumban

  • Felkerestük a Debreceni Honvédtemetőben az 1849. augusztus 2-ai debreceni csata elesett honvédjainak emlékművét és sírjait.
  • Koszorút helyeztünk el a csatában elesett honvédok tiszteletére.
  • Tölli Tilda kiselőadásban mutatta be a honvéd tábornok, Nagysándor József életútját.

2.  2017. május 15. 14.00 óra – HATÁRTALANUL előkészítő 3 óra - Iskola 

  • Gárdonyi Sándor kollégánk előadása Románia, Erdély magyarság történetéről, az államhatárainkon kívüli elhelyezkedés okairól, jelenéről.
  • A diákok előzetes csoportos kutatómunkája eredményeként bemutatták Románia lakosságának etnikai összetételét, a meglátogatandó települések magyarságának létszámát.
  • Bemutatásra került a 3 napos részletes program.

Tanulmányi kirándulás: 2017. május 18-20.

A kirándulást így látták diákjaink:

1. Nap:

Reggel 5:10-kor sikerült zökkenőmentesen elindulni. Ártándnál és Borsnál keltünk át a határon. Megálltunk egy MOL kútnál, ahol csak egy vécé volt, ezért 40 percet töltöttünk ezen a helyen. A „komfortszünet” után folytattuk utunkat Arad felé. Az időt a román időszámítás szerint számoltuk.

A balesetmentes út után, mikor megérkeztünk Aradra, akinek ki volt osztva, megtartotta az előadást az adott helyszínen: megnéztük a színházat, a minorita templomot, a városházát és a Kultúrpalotát. Az előadók maguk vezették el a csoportot az egyes helyszínekre. Ezután elmentünk a Megbékélés parkjába. Egymással szemben áll a két nép 48-as hőseinek szobra. Fontosnak tartottuk, hogy meglátogassuk az aradi Obeliszket. Itt megkoszorúztuk az aradi vértanúk emlékhelyét, néma főhajtással tisztelegtünk hősi helytállásuk előtt.

Majd elbuszoztunk a máriaradnai kegytemplomhoz. Meghallgattunk egy 20 perces előadást a kegytemplom történetéről és a hozzá kapcsolódó legendákról. A templom szépsége lenyűgöző volt.

Marosillyére másfél óra volt az út. Bethlen Gábor szülőházában az idegenvezető beszámolójából nemcsak a Bethlen-család történetét ismerhettük meg, hanem Erdély aranykorát is. A hely különlegessége, hogy az emlékházat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tartja fent. Az otthonban élő gyerekek sokat segítenek a hely karbantartásában.

A Vörös Bástyától Csernakeresztúr felé vettük az irányt. Itt először megettük a finom erdélyi konyhán készült háromfogásos vacsoránkat, kitöltöttünk egy kvízt az aznapi látottakból, majd elfoglaltuk a szállást. Megnyugtató volt a szállásadók vendégszeretete és a kényelmes, otthonos éjszakai pihenő hely.

2. Nap:

6:45-kor keltünk tanáraink kopogtatására.

A reggeli után 8 órakor sétára indultunk Csernakeresztúron. Megnéztünk a tájházat, meghallgattuk Nisztor István szívhez szóló szavait hagyományaink, nyelvünk megőrzésének a fontosságáról, majd meglátogattuk a helyi magyar nyelvű általános iskolát, ahol 5 osztály tanult. A 0., 2. és 4., valamint az 1. és a 3. osztály volt együtt, egy tanteremben, egy tanító nénivel. Átadtuk az adományainkat – magyar nyelvű könyveket a tervezett helyi magyar könyvtár részére.

Következő úti célunk Vajdahunyad vára volt. A vár gyönyörű, gótikus épülete lenyűgözött minket. A termek és a kínzókamrák megtekintése után Csernakeresztúron át Dévára igyekeztünk.

Déván elmentünk egy parkba ahol megnéztük a Magna Curiát és megebédeltünk. Utána várt ránk „magos Déva vára”. Siklóval mentünk fel a várba, és gyalog jöttünk le. Fent Vera, Gergő és Tilda előadásában meghallgattuk a Kőmíves Kelemenné című népballadát. Ezután meglátogattuk a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványt, átadtuk az iskolánk közössége által gyűjtött adományokat, beszélgettünk az ott élő gyerekekkel. Másnapra, a hazafelé útra be kellett vásárolnunk az Auchanban, és csak utána utazhattunk „haza”, visszatértünk a faluba.

A finom vacsora után lehetett lekvárt vásárolni a Nisztor háznál. Az esti program egy rangadó volt: focimeccset játszott a gönczys hetedikes és a helyi válogatott. Az izgalmas játék 4:4-es döntetlennel zárult.

3. Nap:

Ezen a napon még utoljára megízlelhettük az erdélyi konyha különlegességeit, majd Piski felé vettük az irányt. Az arborétum gyönyörű volt. Hatalmas fák, kristálytiszta patakok, színes virágok sokaságát láttuk magunk előtt. Madarak dala, rovarok zümmögése, tücskök ciripelése törte meg a csendet, virágok illata lengte be a levegőt. Egy pillanatra megálltam. Olyan volt minden, mintha egy álombeli, érintetlen vadonban jártam volna. Kár, hogy ez a séta csak egy óráig tartott. Kifele menet odajött hozzánk a kert gondnoka, leszakított egy levelet, és elkezdett zenélni rajta. Valamilyen magyar dallamot játszott, annak ellenére, hogy román anyanyelvű volt. Megtapsoltuk, kérésünkre még ráadást is adott a rögtönzött koncerten.

Temesvár felé indultunk, útközben teljes pompájában látszott a Kenyérmező. 170 km megállás nélküli buszozás után végre elértük Temesvárt, Erdély legfejlettebb városát. Megnéztük a Dóm teret, a Szentháromság-szobrot, sétáltunk a Korzón. Láttunk szobrokat, vas makettet és esernyőkkel beárnyékolt utcát (a tavaszi fesztivál jelképét). A várost ellepték a galambok. Üzletek sokasága sorakozott a tér mindkét oldalán. Fagyizás után megnéztünk egy belül arannyal gazdagon díszített ortodox templomot, majd elmentünk a Segítő Boldogasszony emlékműhöz. A legenda szerint itt végezték ki Dózsa Györgyöt. Szomorúan láttuk, hogy az emléktábláról a magyarok szót lekaparták... Ismét visszamentünk a Korzóra, majd utána: Irány Debrecen!

A buszon Anita néni, az idegenvezetőnk egy kis vetélkedőt rögtönzött, amellyel visszaemlékeztünk a három nap látnivalóira. Egyszer álltunk még meg Nagyszalontán, majd a „komfortszünet” után fél óra múlva a határhoz értünk. Nem kellett várni, a személyi igazolvány ellenőrzése után rögtön átengedtek. Háromnegyed óra elteltével szerencsésen hazaérkeztünk Józsára, a SPAR parkolójába.

Jól éreztük magunkat, sok szép élménnyel gazdagodtunk, mindenkinek volt kedvenc programja. Az enyém a piski arborétum volt.

Nagy Mihály 7.b

 

Élménybeszámoló – (rádió riport)
Videó
Fényképgaléria

 

Értékelő szakasz

1. 2017. május 24. - értékelő óra

  • Meghallgatunk egy prezentációt, melyben a 3 nap alatt látottakat áttekintettük.
  • Felelevenítettük a legszebb élményeinket fotók segítségével.
  • Közös beszélgetés keretei között, értékeltük a programot, megfogalmaztuk eredményeinket, levontuk a tanulságokat!

2. 2017. május 22. - bemutató előadás

A kiránduláson részt nem vett 7.-es és a 6. osztályos diákoknak bemutattuk, hogy merre jártunk a három napos tanulmányi kiránduláson és milyen élményekkel lettünk gazdagabbak.

HATÁRTALANUL! Témanap

2017. június 2. - Nemzeti összetartozás napja

A napot "rendhagyó tanórával" indítottuk, mely során az iskola tanuló közössége megismerkedett Trianon történetével és annak hatásával napjainkra. A diákok „kirakták” a nagy Magyarország térképét. A nap további részében storyline módszer segítségével részt vettek a "Kárpát-medencei magyar családok találkozóján", melyen játékos formában ismerkedtek a határainkon túli magyarság - Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság - mai helyzetével, népviseletével, hagyományaival, tájjellegű ételeivel, azok elkészítésével. A programban helyt kaptak a modern információs eszközök is. Pl. a reggeli előadáson hallott ismeretek elmélyítése e-learning módszerekkel. A napot az elkészült ételek közös elfogyasztása zárta.

A programsorozatot diákjaink és kísérő tanáraink is nagyon sikeresnek értékelték. Iskolánk már beadta pályázatát a jövő tanévre kiírt Határtalanul! program keretei között megvalósítható tanulmányi kirándulásra. Bízunk abban, hogy azt a pályázatunkat is pozitívan bírálják el, és így a 2017/2018-as tanévben a 7. osztályos diákjainkat is elvihetjük erre az élmény dús kirándulásra!

/container -->