Történelmi nagyjaink nyomában a hetedikes Gönczysek

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! program pályázaton iskolánk 2.650.010 forintot nyert.

Ennek köszönhetően Történelmi nagyjaink nyomában címmel iskolánk hetedik évfolyamának 48 diákja 5 kísérő tanárral bejárta a Nagyszalonta - Arad – Csernakeresztúr - Gyulafehérvár – Marosillye – Vajdahunyad - Déva – Piski – Temesvár útvonalat négynapos tanulmányi kirándulás keretei között. A pályázathoz kapcsolódó tevékenységeink:

Előkészítő szakasz

1. Arany János nyomában Debrecenben

A debreceni Honvédtemető és Mauzóleumot szerettük volna felkeresni, de februártól szeptemberig felújítás miatt nem lehet látogatni. Ezért egy olyan feladattal váltottuk ki ezt a programelemet, ami köthető iskolánkhoz és a kirándulásunkhoz is. Mivel Gönczy Pál és Arany János osztálytársak voltak a Református Kollégiumi évek alatt, ezért azokat a helyeket kerestük fel városunkban, amelyek Arany Jánoshoz kapcsolódnak.

  • Református Kollégium
  • Kálvin tér
  • Arany János utca

2.  HATÁRTALANUL előkészítő 3 óra - Iskola 

  • Gárdonyi Sándor kollégánk előadása Románia, Erdély magyarság történetéről, az államhatárainkon kívüli elhelyezkedés okairól, jelenéről.
  • A diákok előzetes csoportos kutatómunkája eredményeként bemutatták Románia lakosságának etnikai összetételét, a meglátogatandó települések magyarságának létszámát.
  • Bemutatásra került a 4 napos részletes program.

Tanulmányi kirándulás: 2018. május 9 - 12.

A kirándulást így látták diákjaink:

1. nap:

6:10-es gyülekező után 6:30-kor sikeresen elindultunk a Spar parkolójából. Ahogy átléptük a határt, román időszámítás szerint mértük az időt. Jó hangulatú utazás után megérkeztünk Nagyszalontára. Itt megtekintettük a Csonkatornyot, ahol Arany János emlékére egy múzeumot rendeztek be. Nagy örömünkre az ő saját tárgyait és kézírásait is láthattuk. Arany Jánosra emlékezve elhelyeztük koszorúnkat az emléktáblájánál. Amikor elindultunk a következő úticélunk felé, még Arany szülőházát is megnéztük a buszból. Arad felé vettük az irányt, és kis utazás után meg is érkeztünk a belvárosba. Megnéztük a nevezetességeket: a színházat, templomokat és tereket. Hazaindulás előtt még megkoszorúztuk a 13 vértanú emlékművét is. Arad után célba vettük a szállást, de előtte egy kis kitérőt tettünk Máriaradnára, itt egy gyönyörű templomot nézhettünk meg. Ezek után megérkeztünk Csernakeresztúrra. A házigazdáink bőséges és finom vacsorával vártak minket, majd elfoglaltuk a szállásainkat, és aznapra lepihentünk.

2. nap:

A második nap felkerekedtünk és elindultunk a csernakeresztúri iskolába. Itt megnéztük, hogyan tanulnak magyarul a gyerekek. Az első és harmadik osztályosok együtt voltak egy teremben, és nagyon meglepett bennünket, hogy a két osztályban összesen heten voltak. Átadtuk nekik az adományokat, aminek nagyon örültek. Átnéztünk még a kicsikhez is, ők éppen játszottak a termükben. Nekik is odaadtuk az ajándékokat, majd ezek után elmentünk Gyulafehérvárra. Itt két templomot néztünk meg. Az egyikbe be is tudtunk menni, és egy rövid időre megálltunk a Hunyadiak sírjánál. Az ortodox székesegyházba nem tudtunk bemenni, mivel vallási ünnepük miatt hosszúra nyúlt a szertartásuk. Itt még a Károly-kapun kívül megnéztünk egy román emlékművet, és az őrségváltást is. Ezután elindultunk Marosillyére Bethlen Gábor szülőházához. A ház gondnoka kicsit késett, így megkerestük azt a dobozt, amit az előző években a hetedikeseink hagytak ott. Néhány társunk készült Bethlen életéből, amit fel is olvastak nekünk. Amikor Varga Csaba, a gondnok megérkezett rengeteget mesélt Bethlen családjáról és Erdély aranykoráról. Megnéztünk még egy kisfilmet, és visszaindultunk a szállásunkra. Este csapatokban még egy kis kvízt is megoldottunk, ezzel idéztük fel aznapi élményeinket.

3. nap:

Miután megreggeliztünk a szálláson, a Csernakeresztúri tájházat kerestük fel. A szállásadónk mesélt Csernakeresztúr múltjáról, és a házi készítésű lekvárokból is vásárolhatott magának, aki szeretett volna. Ezután célba vettük Vajdahunyadot, hogy megnézzük a Hunyadi család híres várát. Itt előadtuk Arany János híres balladáját, a Mátyás anyját az erkélyen. A vár megtekintése előtt feladatlapokat kaptunk, amiket a várról hallottak alapján kellett kitölteni csapatokban. A kastély gyönyörű volt, rengeteg teremet láttunk. Az tetszett mindegyikben, hogy korhű volt, így például a lovagterem, a kovácsműhely vagy az itt lakók hálószobája, börtön stb. Még egy nagyon mély kutat is megnéztünk. Ezután elindultunk Dévára.  Elsőként a Dévai várat látogattuk meg, de előtte egy szép parkban leültünk és kb. egy órát ott töltöttünk és megebédeltünk. Utána elindultunk fel a várhoz. Mivel elromlott a sikló, az utat gyalog tettük meg. Nagyon elfáradtunk, de megérte, mivel a várból gyönyörű kilátás tárult elénk. Elindultunk lefelé, és még egy igazi barna siklóval is találkoztunk. Ezek után meglátogattuk Böjte Csaba gyermekotthonát, ahova szintén adományokkal érkeztünk. Az egyik tanuló előadást tartott nekünk arról, hogyan élnek és tanulnak itt. Ezután hazaindultunk, és a szálláson a vacsora után lepihentünk.

4. nap:

Miután összepakoltunk elindultunk a szállásról, és célba vettük Piskit, ahol egy szép arborétumban tettünk egy órás sétát. Rengeteg szép növényt láttunk, tavakat és még egy forrást is találtunk, ahol meg is tölthettük a kulacsainkat. Ezek után elindultunk Temesvárra, a belvárosban sétáltunk és parkokat, tereket látogattunk meg. Az ortodox templomba érkezvén pont egy keresztelőbe pillanthattunk be. A templom gyönyörű volt, hatalmas aranyozott csillár volt benne. Ezután megebédeltünk a McDonald’s-ban, itt elő kellett vennünk az angoltudásunkat, mivel nem tudtak magyarul az ott dolgozók. Ezután elindultunk hazafelé. Néhány óra utazás után megérkeztünk a magyar határhoz, ahol sikeresen, rövid idő alatt átértünk, és este 7 óra körül már haza is értünk.

Smider Dorka Életke és Loós Lívia Adél 7.a

Fényképgaléria
Videó

Értékelő szakasz

1. értékelő óra

  • Meghallgatunk egy prezentációt, melyben a 4 nap alatt látottakat áttekintettük.
  • Felelevenítettük a legszebb élményeinket fotók segítségével.
  • Közös beszélgetés keretei között, értékeltük a programot, megfogalmaztuk eredményeinket, levontuk a tanulságokat!

HATÁRTALANUL! Témanap

2018. június 4. - Nemzeti összetartozás napja

A napot "rendhagyó tanórával" indítottuk, mely során az iskola tanuló közössége megismerkedett a trianoni békeszerődés történetével és annak hatásával napjainkra. A nap további részében storyline módszer segítségével részt vettek a "Kárpát-medencei magyar családok találkozóján", melyen játékos formában ismerkedtek a határainkon túli magyarság - Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság - mai helyzetével, népviseletével, hagyományaival, tájjellegű ételeivel, azok elkészítésével. A programban helyt kaptak a modern információs eszközök is. Pl. a reggeli előadáson hallott ismeretek elmélyítése e-learning módszerekkel. A napot az elkészült ételek közös elfogyasztása zárta.

A programsorozatot diákjaink és kísérő tanáraink is nagyon sikeresnek értékelték. Iskolánk már beadta pályázatát a jövő tanévre kiírt Határtalanul! program keretei között megvalósítható tanulmányi kirándulásra. Bízunk abban, hogy azt a pályázatunkat is pozitívan bírálják el, és így a 2018/2019-as tanévben a 7. osztályos diákjainkat is elvihetjük erre az élménydús kirándulásra!

 

/container -->