Vesd ésszel, szívvel!

Március 11-én iskolagyűlésen a Gönczy Tehetségsegítő Tanács képviselőjének jelenlétében vehette át vetőmagcsomagját az a nyolcvanöt Gönczys diák, aki az idén is jelentkezett a „Vesd bele magad!” felhívásra.
Az iskola már két éve cselekvő részese a Fiatal Gazdák Szövetsége által hirdetett országos programnak, melynek keretében kertészkednek tanítványaik. Tavaly az iskola tehetséggondozó programjában tevékenykedő két tehetségígéretes tanulója: Tóth Fanni és Tóth Szabolcs nyerték az országos irodalmi pályázatot, ahol a program kabala figurájának nevét keresték.
Így Ré Pali már a mezőgazdasági ismeretek tanulásán- tanításán túl a „Gönczyt” is képviselhette a Galiba fesztiválon 2012. augusztusában.
Most helyi összefogással, támogatással, egy szinttel feljebb léptek. Tanulóik vetőmagcsomagját adományokból állíthatták össze, így kis kertészeik dughagymát, borsót, sárgarépát, retket, napraforgót, csemegekukoricát, spenótot, egynyári virágokat veteményezhetnek a tavasz beköszöntével. Az Ökológiai Oktatóközpont üvegházában szorgos kezek tűzdelik a kis paradicsom és paprika növénykéket, melyeket a fagy elmúltával vihetnek majd haza és ültethetnek el a gyerekek. Vállalják, hogy otthon elveteményezik a fenti –akár egy családot is ellátó – magvakat, egész évben gondozzák, amíg fogyaszthatóvá nem válik. A hitelesség kedvéért folyamatosan fotókat készítenek, blogot írnak, tevékenységükről folyamatosan ad számot az iskola honlapja. Munkájuk segítésére kertész-naptárat, és leírást kapott minden gyerek a vetőmagok tulajdonságairól, vetési jellemzőikről, gondozási igényükről.

Az idei évben új jelmondatot választottak: „VESD ÉSSZEL, SZÍVVEL!” hiszen a mezőgazdasági ismeretek tanításának, a diákok  önszerveződésének sok évtizedes hagyománya van az iskolában. Ezzel a kezdeményezéssel segíteni szeretnék az önellátó háztartások számának növekedését, lehetőséget biztosítanak a fenntartható környezet és egészségtudatos nevelésnek, tevékenységrendszernek.

           Fodorné Magyar Ágnes                                                     Sarka Ferenc
a Munkaiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke                          a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke


/container -->