Víz világnapja 2020. március 22.

Kedves Gyerekek!

A jelenlegi digitális munkarendünkben sem feledkezünk meg kivételes természeti kincsünkről – és ha lehet, még tudatosabban élünk és gondolkodunk.

Az idei év mottója: Víz és klímaváltozás!

Megoldhatsz egy tesztsort, mely osztályfőnökeid révén jut el hozzád, és részt vehetsz egy alkotó munkában is.

Pályázatot hirdetünk a Víz világnapjához kapcsolódóan.

A klímaváltozás egész Földünkön érezteti hatását.

A víz a legértékesebb erőforrásunk - felelősségteljesebben kell felhasználnunk. Meg kell teremteni az egyensúlyt az emberek, az ipar, a mezőgazdaság szükségletei és a vízkincs védelme között.

A Föld vízkészletének megóvása és körültekintő felhasználása életeket menthet!

 

Nekünk kell cselekedni! Te mit tehetsz? Rajzolj, alkoss, vegyél rész a pályázatunkon!

 

Pályázatot hirdetünk iskolánk minden tanulója számára:

Gondold át, hogyan tudsz a saját életedben, a környezetedben tenni a klímaváltozás ellen!

1.      Készíts rajzot tetszőleges technikával a vizes élőhelyek védelme témában.

2.      Készíts plakátot, melyen felhívod társaid figyelmét azokra az apró lépésekre, amelyet ti tehettek meg a klímaváltozás ellen!

Két területre hívnánk fel a figyelmeteket, ahol ti is tehettek Földünk védelmében:

Az étkezés:

Készíts, fogyassz olyan ételeket, melyek nemcsak finomak, de ártalmatlanok a bolygónkra nézve és egészségesek a számunkra. Vásárolj helyi termelőktől, így nem csak őket támogatod, hanem a környezetért is teszel. Tűzd ki célul, hogy lehetőség szerint olyan élelmiszereket vásárolsz, amelyek lakóhelyed 50 km-es körzetében készültek, termettek. Mit tudnál belőle készíteni?

Divat:

A ruhák előállítása óriási hatással van az éghajlatváltozásra. Az iparág kedvezőtlen hatása nem csak a globális szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozik, hanem arra is, hogy az általa termelt szennyvíz kb. 20% -át és a textilek 85% -át hulladékként megsemmisíti, pedig ezeket az anyagokat újra lehetne hasznosítani. Te is tehetsz lépéseket a hulladék csökkentésének érdekében. Hogyan? Ne vásárolj újat, hanem a saját kreativitásod segítségével alakítsd át régi ruháidat!

Itt az idő, tedd meg most, amit tudsz!

A pályaműveket otthon készítsétek el tetszőleges technikával maximum A/3-as méretben. Azután fényképezzétek le vagy szkenneljétek be és küldjétek el Gárdonyi Sándor tanár úr email címére (gardonyi.sandor.gonczy@gmail.com)

A beküldési határidő: 2020. április 4. A pályaműveket értékeljük. Virtuális tárlaton tekinthetitek meg az elkészült alkotásokat.

/container -->